Züccaciye sektörü ihracatta hedef güncelledi
Bu sene 4,5 milyar dolar ihracat hedefleyen züccaciye sektörünün, ihracattaki iyi gidişle beraber bu rakamı 4,8 milyar dolar olarak revize ettiği açıklandı.
- Sektörel
- 27 Kasım 2018 16:04
- Son Güncelleme: 27 Kasım 2018 16:05

Zücaciyeciler Derneğinden (ZÜCDER) edinilen bilgilere göre, seramik, porselen, plastik, cam, hediyelik eşya ve çelik eşya gibi birçok çeşitli ürün grubunda faaliyet gösteren züccaciye sektörü, 2017 senesinde 4,2 milyar dolar ihracata imza atmıştı.
ZÜCCACİYE İHRACATINDA ENDÜSTRİYEL MUTFAK ALETLERİ İLK SIRADA
Züccaciye ihracatında 1 milyar 710 milyon dolarla endüstriyel mutfak aletleri birinci sırada yer alırken, 876 milyon dolarla ikinci sırayı elektrikli küçük ev aletleri, 963 milyon dolarla üçüncü sırayı ise metalden mamul sofra ve mutfak eşyaları izledi.
İHRACAT HEDEFİ 4,8 MİLYAR DOLAR OLARAK GÜNCELLENDİ
Türkiye'den 2017 yılında 59 milyon dolarlık da hediyelik ve süs eşyaları ihracatı gerçekleştirilirken, bu sene için de 4,5 milyar dolar ihracat hedefi konulmuştu. Sene içerisinde ihracatta yaşanan artış sonucu hedef 4,8 milyar olarak güncellendi.
İHRACATIN YÜZDE 50’Sİ AVRUPA ÜLKELERİNE
Gerçekleştirdikleri ihracatın yüzde 50'sini Avrupa Birliği ülkelerine yaptıklarını belirten
Zücaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Erdoğan, dış pazar arayışlarının sonuç vermesi sonucu ihracatın arttığını vurguladı.
DIŞ TİCARET FAZLASI VERİLECEK
Erdoğan, 2018’in 9 ayında ihracatın geçen seneye göre yüzde 10 artarak 3 milyar 350 milyon dolara çıktığını, ithalatın ise yüzde 15 düşerek 856 milyon dolara gerilediğini bildirerek, bu yılın iç ve dış ticaret olarak bakıldığında 10 milyar dolar civarında bir hacimle tamamlanacağına işaret etti. Erdoğan, yine dış ticaret fazlası verileceğine dikkati çekerek, ihracat hedeflerinin de 4,8 milyar dolar olarak değiştirildiğini duyurdu.
BELLİ ÜLKELERDE İHRACATIN YUKARIYA ÇIKARILMASI LAZIM
Erdoğan, Türkiye'nin dünya züccaciye ihracatında Meksika ve ABD'nin ardından 6'ncı sırada yer aldığının altını çizerek, 2023 yılında dünyada ilk 4'te yer almak istediklerini ifade etti. Dünyanın birçok yerine ihracat gerçekleştirdiklerini aktaran Erdoğan, çok geniş bir coğrafyaya ihracatın olduğunu anlatarak, burada önemli olanın belli ülkelerde ihracatın daha da yukarılara çıkması olduğunu, dünyanın her noktasına göndermenin yanı sıra mevcut pazarlardaki ihracatın artırılmasının şart olduğundan bahsetti.
Erdoğan, ihracatta ilk hedeflerinin Türkiye'nin komşu ülkeleri olduğunu söyleyip, bu doğrultuda Rusya pazarını çok önemsediklerini dile getirerek, Türkiye'nin ithalata dayalı büyüdüğünü ancak son zamanlarda bunun değiştiğini anımsattı. Yerli üretimin her alanda olduğu gibi züccaciye sektöründe de teşvik edilmesini isteyen Erdoğan, Türkiye'de bazı zincir mağazaların ürünlerini hâlâ ithal ettiğini ileri sürerek, bu firmaların Türkiye'de üretilen züccaciye ürünlerini tercih etmelerini tavsiye etti.