kapat ikonu

Yumurta ihracatı 425 milyon dolara dayandı

YUM-BİR Genel Sekreteri Hüseyin Sungur, 2018 yılı sonu itibarıyla 425 milyon dolarlık yumurta ihracatının beklendiğini açıkladı.

  • Sektörel
  • 31 Aralık 2018 14:00
  • Son Güncelleme: 31 Aralık 2018 14:34
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Genel Sekreteri Hüseyin Sungur, gazetecilere açıklamada, 2018 yılını değerlendirirken, sektör olarak gelecek seneden beklentilerini de paylaştı.
 
Sungur, yumurta ihracatının 2018'in 11 ayında geçen senenin aynı dönemine nazaran yüzde 15 büyüyerek 390 milyon dolar civarında hesaplandığına dikkati çekerek, son 10 senedir 18 milyon dolardan 400 milyon dolarlara çıktıklarını anlattı. Sungur, bu sene ihracatta bir rekor olacağını düşündüklerini dile getirerek, 2018 sonunda 425 milyon dolarlık ihracata imza atılacağını belirtti.
 
TÜCCARLAR PİYASADA MISIR STOKU YAPTI
 
Bu yıl ağustos-ekim aylarında mısır ve buğday fiyatlarındaki artıştan bahseden Sungur, tüccarların piyasada mısır stoku yaptığını öne sürerek, döviz yükselişi sebebiyle tüccarların yurt dışından gelecek mısırın da yüksek fiyata geleceğini düşünmesinden dolayı kısa bir dönem mısır bulmakta zorlandıklarını bildirdi.
 
YUMURTA FİYATLARI ÜRETİCİ BAZINDA 40 KURUŞLARA KADAR ÇIKTI
 
Sungur, geçmiş yıllarda ağustos-ekim aylarında genellikle yem fiyatlarının da yumurta fiyatlarının da düşük olduğunu anımsatarak, bu sene ikisinin de yükseldiğini, yumurta fiyatlarının üretici bazında 40 kuruşlara kadar çıktığını dile getirdi.
 
FAİZLERİN YÜKSELMESİ ÜRETİCİYİ OLUMSUZ ETKİLEDİ
 
Yumurta üreticilerinin ham maddelerinde birçok ithal ürün olduğuna dikkati çeken Sungur, işletmelerin tamamının kredi kullandığını ifade ederek, bu sene faizlerin yükselmesinin üreticiyi olumsuz etkilediğini ileri sürdü.
 
2019 İÇİN SEKTÖREL BİR KRİZ BEKLENMİYOR
 
Sungur, Türkiye'nin genel ekonomik durumu bakımından 2019'un olumlu bir sene olacağını öngördüklerini vurgulayarak, 2019 senesi için sektörel bir kriz beklenmediğine işaret etti.
 
SENE BAŞINDA MALİYETLERİN ALTINDA YUMURTA SATIŞI YAPILDI
 
Bu senenin başlarında maliyetlerin altında yumurta satışları yapıldığını hatırlatan Sungur, yem fiyatlarının stabil hâle geldiğini vurgulayarak, yeni yılda yumurtada çok büyük kârlar beklemediklerini, yalnızca istikrar olmasını istediklerini öne sürdü. Sungur, kayıt dışı üretimin sektör temsilcilerini ve tüketicileri olumsuz etkilediğinin altını çizerek, kayıtlı üreticilerinin tüketiciye daha güvenli ürün sunmak için birkaç denetim geçirdiğini, öbür tarafta vergi ödemeden oluşan bir tavukçuluk bulunduğunu hatırlattı.
 
TÜKETİCİLER ÜZERİNDE KOD BULUNAN YUMURTALARI ALSIN
 
Sungur, organik ya da gezen tavuk adı altında bir üreticilik söz konusu olduğunu anlatarak, burada üreticinin de aldatıldığını anlattı. Sungur, kayıt altında organik yumurta üreten üreticilerinin olduğuna değinerek, tüketicilerin üzerinde kod bulunan yumurtaları kontrol ederek almasını istedi.
 
Sektörün yumurta üretimi vergisinin düşürülmesi konusunda beklenti içerisine girdiklerini dile getiren Sungur, bu vesileyle en ucuz ve kolay protein kaynağı olan yumurtanın tüketiminin de yaygınlaşacağını savundu.
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol