Yüksek makine yatırımlarına karşı 'teknoloji kiralama' dönemi
Sanayicilerin, yüksek makine yatırım maliyetlerine "teknoloji kiralama" yoluyla çözüm aradığı aktarıldı.
- Sektörel
- 28 Ocak 2019 14:06
- Son Güncelleme: 28 Ocak 2019 16:37

Türkiye'de imalat sanayisinin parmakla gösterilen makine tedarikçileri arasında gösterilen, Ostim Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) üyesi Tezmaksan, CNC ve Üniversal takım tezgâhlarının satışı konusunda faaliyetlerini sürdürüyor.
AYNI MAKİNE FARKLI SEKTÖRLERDE DE KULLANILIYOR
Gazetecilere konuşan Tezmaksan Müşteri İlişkileri Koordinatörü Yalçın Paslı, yüksek maliyetlerle temin edilen takım tezgâhlarının zamanla çeşitli sebeplerle ekonomik olmaktan çıktığını ifade ederek, bu durumun aynı zamanda rekabet açısından da dezavantajlara yol açtığını belirtti. Bu faktörlerin günümüzde "teknoloji kiralama", "makine kiralama" uygulamalarını gündeme getirdiğini bildiren Yalçın Paslı, söz konusu modelin gelişmiş ülkelerde yoğun bir şekilde kullanıldığına dikkati çekerek, kiralanan bir makinenin havacılık sektöründe kullanılıp geri döndüğünde rahatlıkla otomotivde de kullanabildiğini ileri sürdü.
TÜRKİYE’DEKİ EN BÜYÜK SORUN TEKNOLOJİ BAKIMI
Paslı, otomotivden geldiğinde bir yedek parça üreticisinde görev yapabildiğini, bu vesileyle makinenin kullanım süresinin de artmış olduğunu vurgulayarak, Türkiye'de zaten finansman ve teknoloji yenileme sorunu olduğunu anımsatarak, 100 TL maliyetle bir tezgâhın alındığında kullanılan fonksiyonlarının karşılığının 40-60 TL olduğunu öne sürdü. Paslı, 1-1,5 sene bu konuda altyapı çalışması yaptıklarını ve hayata geçirdiklerine işaret ederek, Türkiye’deki en büyük sorunun alınan teknolojinin bakımının zamanında yapılamaması olduğunu söyledi.
MAKİNENİN BAKIMI YAPILMAZSA HEM ARIZA HEM DE MALİYET ARTAR
Makinelerin bakımını yapan sanayicinin çok az olduğundan yakınan Paslı, makine bakımının yapılmadığı takdirde hem arızaların hem de maliyetlerin arttığını savunarak, kiralama işlerinde bunlara ihtiyaç kalmadığını aktardı. Paslı, kendilerinin teknolojileri yenilediklerini, tezgâhlar kendilerinin olduğu için bakımlarının zamanında yapıldığını ve zaten sınırlı olan sermayenin makineye bağlanması yerine ihtiyaç duyulan süre kadar kullanım sağlayarak finansman konusunda işletmeleri rahatlattıklarını belirtti.
KİRALAYAN MÜŞTERİ BİR DAHA KİRALIYOR
Uygulamanın üçüncü yılında olduklarını vurgulayan Paslı, 100'e yakın tezgâh kiraladıklarını ve devam ettiklerini kaydederek, kiralayan müşterinin verimliliğini ölçüp bir daha kiraladığını, kiralamada yatırım için hangi makine uygunsa onu verip, en optimum çözümü sunduklarını öne sürdü. Teknoloji kiralamanın özellikle savunma sanayisi, havacılık, otomotiv gibi teknolojinin hızla değiştiği ve rekabetin yüksek olduğu sektörlerce tercih edildiğini anlatan Paslı, 1990'ların sonuna doğru otomobil kiralama Türkiye'ye geldiğinde aynı sorunun yaşandığını anımsatarak, bir ön yargı, belirsizlik, direnç olduğunu, bunun da zamanla yıkıldığını, şimdi tüm şirketlerin araç kiraladığını söyledi.