Hazine ve Maliye Bakanlığı, ülke genelindeki kamu idarelerinin taşınır mal yönetimini düzenleyen Taşınır Mal Yönetmeliği‘ni Resmi Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe soktu. Bu yönetmelik, kamu idareleri tarafından tüm taşınırların ve bunlara ilişkin işlemlerin sistematik bir şekilde kayıt altına alınmasını esas alıyor.
Taşınır kayıtları, harcama birimleri itibarıyla yönetim hesabı verilmesine yönelik olarak tutulacak ve her bir kayıt, belgeye dayanacak şekilde düzenlenecektir. Önceki yıldan devreden taşınırlar ile içinde bulunulan yıl içerisinde edinilen veya elden çıkarılan taşınırların yanı sıra, taşınırlardaki kayıplar, fireler, yıpranmalar gibi nedenlerle meydana gelen azalmalar sayım sonucunda tespit edilen fazlalarla birlikte miktar ve değer olarak kayıtlara alınacak ve takip edilecektir.
Taşınırlara Özel Giriş-Çıkış İşlemleri
Taşınırların yönetiminde önemli bir yer tutan giriş ve çıkış işlemleri, taşınırların kullanılmak üzere teslim alındığında giriş işlemi yapılırken; tüketime verilmesi, satılması, devredilmesi, bağışlanması, kullanılamaz hale gelmesi, hurdaya ayrılması ya da kaybolması gibi durumlarda çıkış işlemi gerçekleştirilecektir. Bu süreç, taşınırların envanter yönetiminin etkin bir şekilde sürdürülmesine olanak tanıyacaktır.
Kamu idareleri, ihtiyaç fazlası taşınırları, ihtiyaç duyan diğer kamu idarelerine bedelsiz olarak devretme veya geçici olarak tahsis etme yetkisine sahiptir. Ayrıca, her yıl sonunda ve harcama yetkilisinin gerekli gördüğü durumlarda kamu idarelerine ait taşınırların sayımı yapılacaktır. Taşınır bilişim sistemlerinde, 31 Aralık 2025’e kadar bu yönetmeliğin uygulanmasında kullanılmak üzere fişler, belgeler, listeler, alındı belgeleri, tutanaklar ve cetveller, Bakanlığın internet sitesinin ilgili bölümünde yayımlanan şekle uygun hale getirilecektir.
Genel Bütçeli İdarelerin Ödemelerine Yeni Düzenleme
Diğer bir önemli düzenleme de Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdarelerinin Ödeme ve Tahsilat İşlemlerinin Elektronik Ortamda Gerçekleştirilmesine İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Usul ve Esaslar Yönetmeliği’nde yapılmıştır. Bu yönetmelik, genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin nakit ihtiyaçlarının belirlenmesi, karşılanması, ödemelerin gerçekleştirilmesi ve tahsilatın ‘Tek Hazine Hesabı’na aktarılması gibi işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesini düzenlemektedir.
Yönetmelik gereği, genel bütçeli idarelerin ödemeleri Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi (BKMYBS) üzerinden güvenli elektronik imzayla gerçekleştirilecektir. Bu işlemleri yürütecek yetkililerin görev ve sorumlulukları da detaylı bir biçimde belirlenmiştir. Ayrıca, Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği İhtiyaç Fazlası Taşınırların Bedelsiz Devri konusundaki tebliğ de yürürlükten kaldırılmıştır.