Yeni bir Türkiye hikâyesiyle tekrar yola çıkma zamanı
Sabancı Holding CEO'su Göçmen, 2018 yılında ciddi badireler atlatıldığını anımsatarak, artık ‘’yeni bir Türkiye hikâyesiyle tekrar yola çıkma zamanı’’ olduğunu savundu.
- Şirketler
- 04 Şubat 2019 10:36

Gazetecilere konuşan Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Göçmen, Davos'ta konuşulan ana konunun "Globalleşme 4.0" başlığı altında dijital dönüşüm olduğunu ifade ederek, dijital dönüşümün bir teknoloji, bir de iş dünyasına etki boyutu olduğunu belirtti. Dijital dönüşümün üretim verimliliğini iki katına çıkarma potansiyeli olduğuna dikkati çeken Göçmen, enerjiden ulaşıma kadar tüm sektörleri çok etkileyen bir yapı olduğundan bahsederek, tüm dünyada, gelişmiş ülkelerden başlayıp, faizlerin arttığı bir ortamda yatırımları daha da ucuzlatan bir unsur olduğu için bugünkü ana trendin bu olduğunu anlattı.
TÜRKİYE’NİN JEOPOLİTİK SORUNLARININ SONUÇLANMASI DURUMUNDA AVANTAJI KONUŞULUYOR
Bir taraftan jeopolitik riskler, Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölgede yaşananlar, dünyanın başka coğrafyasında yaşananlardan dolayı çatışma ortamı olduğunu, diğer yandan ise 'Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşı' diye adlandırılan liderlik çekişmesine de değinen Göçmen, Fransa’da yaşanan olaylar, bunun çevre ülkelere yayılması ve sosyal etkileri ve Brexit sürecinin yaşandığı bu dönemlerde Davos’ta Globalleşme 4.0’ın nasıl gerçekleşeceğinin tartışıldığını vurgulayarak, Çin ile ABD arasındaki sorunun Türkiye gibi ülkelere bir fırsat yaratıp yaratmayacağı, Türkiye'nin jeopolitik sorunlarının sonuçlanması durumunda kendi çıkarlarına uygun şekilde bundan nasıl bir avantaj sağlayacağı konularının tartışıldığını söyledi.
BREXİT’İN NASIL YÖNETİLECEĞİNE İLİŞKİN YOL HARİTASININ BELİRLENMESİ GEREKİR
Göçmen, Brexit konusunda da İngiltere'nin Türkiye için çok önemli bir yeri bulunduğunu anımsatarak, Türkiye'nin AB'de dış ticarette fazla verdiği tek ülke İngiltere olduğunu, bu sebeple Brexit'in Türkiye'nin dış ticareti üzerindeki etkisinin irdelenmesi ve sürecin nasıl yönetileceğine ilişkin yol haritasının belirlenmesi gerektiğinin önemli olduğunu savundu.
TÜRKİYE’DE ORTALAMA YAŞ 29
Davos’un gündemi ile aslında Türkiye'nin fırsata dönüştürmesi gereken gündemin birbiriyle çok örtüştüğünü vurgulayan Göçmen, Türkiye'de ortalama yaşın 29 olduğunu hatırlatarak, dünyada çok az böyle ülke olduğuna dikkati çekti. Göçmen, yeni teknolojiler, internet, sosyal medya ve bunlara çok hızlı adaptasyon konusunda Türkiye'nin nüfusunun büyük bir kısmının bunun içinde doğduğunu ileri sürerek, bunların yarattığı fırsatların da olduğunu, tehditlerin de bulunduğunu belirtti. Nesiller arası farkın da yönetilmesi gereken bir unsur olduğunu dile getiren Göçmen, Türkiye gibi çok hızlı şehirleşen bir ülkede bunların yaşanıyor olması ile birlikte yönetilmesi gereken sonuçları da beraberinde getirdiğini ifade etti.