Yaş fiyatı 20 Türk lirası olan bamya markette 175 lira
Çiçek bamyasının kilogramı, yaş olarak 20 Türk lirasına, kurutulduktan sonra market ve pazarlarda 175 liraya kadar çıkabiliyor.
- Sektörel
- 16 Kasım 2018 15:19

Anadolu mutfağının vazgeçilmez lezzeti hâline gelen çiçek bamyasının kilogramı, yaş olarak 20 Türk lirasına, kurutulduktan sonra market ve pazarlarda 175 liraya kadar çıkabiliyor.
YAŞ VE KURUTULMUŞ OLARAK DEĞERLENDİRİLİYOR
Çiçek bamyası, Amasya'nın Taşova ve Göynücek ilçelerinde yaygın şekilde üretilirken, bölge halkı da bundan önemli bir gelir elde ediyor. Bu yıl nisan ayında ekimine başlanan ve haziran ayının ortalarından sonra hasat edilen sarı renkli ve küçük meyveli çiçek bamyasının, yaş ve kurutulmuş olarak değerlendirildiği öğrenildi.
İPE DİZİLDİKTEN SONRA 175 TÜRK LİRASINA ALICI BULUYOR
Kilogramı yaş olarak 20 Türk lirasına satılan bamya, ipe dizilip kurutulduktan sonra toptancılara 100 liraya kadar satılıyor. Kuru bamya da market ve pazar tezgâhlarında 175 Türk lirasına kadar alıcı buluyor.
TÜRKİYE’NİN İHTİYACININ BÜYÜK BÖLÜMÜNÜ KARŞILIYOR
İlçede senede ortalama 250 ton bamya üretildiğini belirten Taşova Ziraat Odası Başkanı Hasan Dikmen, bunun da Türkiye'nin ihtiyacının büyük bölümünü karşıladığını ifade etti.
ÜRETİCİ ÇOK ZAHMET ÇEKİYOR
Dikmen, kurutulduktan sonra bamyanın fiyatının arttığına işaret ederek, piyasada kuru bamyanın toptan fiyatının 100 Türk lirası olduğunu, yaş bamyanın da 20 Türk lirasına satıldığını söyledi. Amasya'dan birçok ile kuru bamya gönderildiğini dile getiren Dikmen, bamya üretiminin zor ve emek isteyen bir iş olduğunu kaydederek, üreticinin çok zahmet çektiğini bildirdi.
BAMYA ÜRETİCİNİN ALIN TERİ, GÖZ NURU
Ömer Hancı isimli bamya üreticisi ve toptancısı da bamyanın Taşova ilçesi ekonomisine büyük katkı sağladığını vurgulayarak, bamyanın köylünün alın teri, göz nuru olduğunu aktardı. Sezon başında bamyanın toptan fiyatının 120 Türk lirası civarında olduğunu ve ithal bamyanın gelmesiyle birlikte 100 Türk lirasına kadar düştüğünü anımsatan Hancı, bamyanın pazara az gelmesi hâinde fiyatının artacağını, çok gelmesi ile birlikte fiyatının düşeceğine dikkati çekti.
Hancı, bamyanın kurusunun makbul olduğunun altını çizerek, yemeklerde daha çok kurusunun kullanıldığından bahsetti. Yaşken hemen toplanıp zahmetsiz bir şekilde satıldığını, ancak zaman alan, emek verilen kurutma işleminin ardından kuru bamyanın fiyatının daha pahalı olduğunu anlatan Hancı, başta Konya olmak üzere bamyaların İç Anadolu Bölgesine satıldığını açıkladı.
Bamya tarlasına her gün gidilmezse üründen verim alınamayacağını ifade eden üreticisi Mehmet Topçu da bamyanın emeğinin, eziyetinin çok olduğunu savunarak, bamyanın toplanma ve kurulma süreçleri ile ilgili bilgiler verdi.