kapat ikonu

Ürünlerdeki düşük gramaj tuzağına dikkat

Tüketici derneklerinin temsilcileri, son günlerde yoğurt, peynir, sıvı yağ, çay ve zeytin gibi sıklıkla tüketilen gıda ürünleri başta olmak üzere birçok üründe gramajların düşürüldüğü iddia ediyor.

Gazetecilere konuşan Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal, bu konunun son dönemlerde ara ara gündeme geldiğini belirterek, fakat yaz aylarındaki spekülatif atakların ardından sıkça karşılaşmaya başladıklarını bildirdi.
 
ÜRETİCİLER TEPKİLERDEN ÇEKİNDİĞİ İÇİN GRAMAJ DÜŞÜRÜP GİZLİ ZAM YAPTI
 
Döviz kurlarındaki meydana gelen hızlı artışların ardından ürünlere zam yapıldığını anımsatan Koçal, yetkililer ve halkın tepkisinden çekinen bazı üreticilerin, sonraki dönemde gramaj düşürerek "gizli zam" yaptığını ileri sürerek, kur dalgaları esnasında zam yapan bazı üreticilerin, tepkilerden çekindiği için sonraki dönemlerde açıkça fiyatı artırmadan gramaj düşürüp gizli zam yaptığını iddia etti. Koçal, dövizin yükseldiği anda artan fiyatların, doların düşmesi sonrası gerilemediğine işaret ederek, bir de bunun üzerine gramajların azaltıldığını dile getirdi.
 
ELİMİZDE BELGELER VAR
 
Bu konularda çok şikâyet geldiğini kaydeden Koçal, firmaların gramajı azaltıp iki yönlü zam yapmış olduğunu ileri sürerek, ellerine belgeleri olduğunu iddia etti. Bir şampuan markasının, 700 mililitre olan ürününü önce 650 mililitreye, sonra 600 mililitreye, son olarak da 550 mililitreye düşürdüğünü aktaran Koçal, ürünün miktar olarak yüzde 20-25 azaldığını vurgulayarak, fiyatların aynı ya da artmış durumda olduğunu ve bunların fotoğraflarının kendilerinde mevcut olduğunu iletti.
 
GRAMAJA STANDART GETİRİLMELİ
 
Burada haksız kazancın söz konusu olduğunu savunan Aziz Koçal, tüketicinin aldığı her ürünün gramajına bakmasını isteyerek, gramajların düşürülerek fiyatların indirimli ya da zamsız olduğu süsü verildiğine dikkati çekti. Koçal, burada işin tüketiciye düştüğünü kaydederek, alınan ürünün gramajına bakılmasını ve geçmişte alınan ürünlerle kıyaslanması gerektiğini aktardı. Bunun yanında, bu konuda bir standart oluşturulmasının şart olduğunu vurgulayan Koçal, bunun Türk Standardları Enstitüsü aracılığıyla olabileceğini, her ürünün gramajının sabit olabileceği bir standart getirilmesi gerektiğini dile getirerek, şampuan, yoğurt, bisküvi, çay ve toz şeker gibi ürünlere de bir standart konulmasını talep etti. Koçal, böylece tüketicinin mağdur olmayacağını ileri sürerek, etkin denetim ve caydırıcı cezaların olması durumunda suistimalin önüne geçilebileceğini açıkladı.
 
Koçal’ın ardından konuşan Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ise özellikle 2018 yılı ortalarında dolardaki spekülatif dalgalanmayla birlikte pek çok gıda ürününde fiyatların arttığını anımsatarak, bu süreçte bazı üreticilerin ürünlerin miktarını azaltmaya başladığını bildirdi.
 
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol