kapat ikonu

Ülkeye döviz getiren 'çöğür'ün hasadı başladı

Bursa'nın kırsal bölgelerinde üretilen yıllık ortalama 20 milyon çöğürün 1,5 milyonu, çöğürden aşılanan 7 milyon fidanın da 3 milyonunun ihraç edildiği öğrenildi.

  • Sektörel
  • 14 Aralık 2018 20:28
  • Son Güncelleme: 14 Aralık 2018 20:29
Türkiye'nin önemli çöğür (tohumdan yetiştirilen küçük anaç fidan) ve aşılı fidan üretim merkezlerinden biri olan Bursa'nın İnegöl ilçesine bağlı kırsal Cerrah Mahallesi'nde çöğür hasadının başladığı açıklandı.
 
Cerrah Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Bayram, kooperatiflerinin 2007 yılında kurulduğunu anımsatarak, 2011 yılından beri 66 ortak ile çöğür üretimine başladıklarını ifade etti.
 
20 MİLYON CİVARINDA ÇÖĞÜR ÜRETİLDİ
 
Bayram, fidancılık sektörüne hitap eden bir üretim yaptıklarını anlatarak, Türkiye genelinde yetiştirilen fidanların büyük kısmının anacının Cerrah'tan gittiğini belirtti. Şu anda 20 milyon civarında çöğür üretimleri bulunduğunu vurgulayan Bayram, üretilen çöğürlerin ağırlıklı İzmir'e, Isparta'ya, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne gittiğini kaydederek, tohumdan üretilen anaç, fidana dönüştürülen ürünlerin 40 yıl yaşadığını bildirdi.
 
Ülkeye döviz getiren 'çöğür'ün hasadı başladı-1
 
YURT DIŞINA 1,5 MİLYON ÇÖĞÜR GÖNDERİLİYOR
 
Bayram, her türlü canlının, Türkiye ve yurt dışındaki diğer ülkelerin de bu ürünlerden faydalandığını ileri sürerek, yurt dışına ortalama 1,5 milyon civarında çöğür gönderdiklerini söyledi.
 
İNEGÖL'DEN 10 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
 
Aşılı fidan ihracatının ülke genelinde 10 milyon civarında olduğunu öne süren Bayram, İnegöl'ün ise ürettiği 7 milyon fidanın 3 milyonunu yurt dışına gönderdiğini vurgulayarak, Türkiye genelindeki ihracatın mali değerinin 30 milyon dolar olduğunu, İnegöl'den ihraç edilen çöğürlerden ise 10 milyon dolar civarında bir gelir elde edildiğine dikkati çekti.
 
50 MİLYON DOLAR HEDEFİ
 
Bayram, bunun ilçe ve Türkiye için güzel bir rakam olduğunu savunarak, bu rakamların 50 milyon dolara yükseltilmesini istediğini ve bunun için de Kazakistan’a gideceklerini açıkladı. Pazarlarını daha fazla geliştirmek istediklerini anlatan Bayram, Türkiye’de üretici olmanın kolay olduğunu fakat desteğe ihtiyaç olunduğuna işaret ederek, pazarlama anlamında sıkıntılar yaşadıklarını bildirdi.
 
TÜRKİYE’DEKİ FİDANLAR DAHA KALİTELİ
 
Avrupa'dan daha güzel ve kaliteli fidan ürettiklerini söyleyen Bayram, mevzuatın altının doldurulması hâlinde Avrupa’ya bile fidan satabileceklerini vurgulayarak, Avrupa’nın 5-6 dolara fidan sattığını, Türkiye’de ise bunun 2,5 dolardan satıldığını ve Türkiye’de fidanların daha kaliteli olduğunu açıkladı.
 
BU İŞ UZUN VE MEŞAKATLİ
 
Ragıp Kutlu isimli üretici ise ağırlıklı olarak Türkiye genelindeki fidancılar için çöğür üretip sattığını dile getirerek, bu işin uzun ve meşakkatli bir iş olduğunu anlattı.
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol