kapat ikonu

Tuz Gölü'nde üretilen tuz, 50'yi aşkın ülkeye gönderiliyor

Tuz Gölü'nde üretilen tuzdaki ihracat oranı, 2017’ye göre yüzde 55 artışla 140 bin tona kadar ulaştı.

  • Sektörel
  • 24 Ekim 2018 16:58
  • Son Güncelleme: 24 Ekim 2018 17:01
Tuz Gölü'nde üretilen ve sodyum klorür bakımından Türkiye’nin en yüksek saflığına sahip tuzunda ihracatın, geçen yıla göre yüzde 55 artışla 140 bin tona ulaştığı kaydedildi.
 
50’Yİ AŞKIN ÜLKEYE SATILIYOR
 
Tuz Gölü’ndeki tuzluluk oranı ile dünyadaki ender göllerden biri olarak hasadı yapılan on binlerce ton tuzun, 50'yi aşkın ülkeye satıldığı belirtildi. Tuz Gölü'ndeki Koyuncu Tuz İşletmeleri Genel Müdürü Ömer Çetiner, gölden alınan yüksek saflık oranına sahip tuz hasadının sürdüğünü açıkladı.
 
Tuz Gölü'nde üretilen tuz, 50'yi aşkın ülkeye gönderiliyor-1
 
YAĞIŞLAR KAYA TUZLARINI ERİTEREK YÜZEYE ÇIKARTIYOR
 
Çetiner, kışın ve ilkbaharda düşen yağışların gölü besleyen tek kaynak olduğuna işaret ederek, bu suların kaya tuzlalarını eriterek gölün yüzeyine çıkarttığını anlattı. Mayıs ve haziran aylarında suyun buharlaşma yoluyla yok olduğunu aktaran Çetiner, göl tabanında 9-10 santimetre kalınlığında tuz oluştuğunu dile getirdi.
 
ÇEVRE DOSTU MAKİNELERLE HASAT YAPILIYOR
 
Gölün yüzeyinde uçsuz bucaksız bir şekilde oluşan tuz, modern makine ve ekipmanlarla hasat ediliyor. Burada hava şartlarına bağlı olarak ağustos ayında başlanan hasatın tüm hızıyla devam ettiğini anlatan Çetiner, 7 gün 24 saat üç vardiya esasına bağlı 170 personelle yürütülen hasadın, çevre dostu, modern makine ekipmanlarıyla yapıldığını ifade etti.
 
Tuz Gölü'nde üretilen tuz, 50'yi aşkın ülkeye gönderiliyor-2
 
HER ARAÇ GÜNDE 25 SEFER YAPIYOR
 
Günde 10 ila 12 bin ton civarında tuz alındığını anlatan Çetiner, tuzu yaklaşık 8 kilometre mesafeden 30 yüksek tonajlı kamyonla işleme fabrikasının yakınına getirdiklerini burada da adeta metrelerce uzunlukta tepelerin oluştuğunu dile getirdi. Çetiner, her aracın günde 25 sefer yaptığını söyledi
 
YÜKSEK SAFLIĞINDAN DOLAYI TERCİH EDİLİYOR
 
Çetiner, tuzun yurt dışı pazarında yüksek saflığından dolayı tercih edildiğine dikkati çekerek, iç pazar ve ihracat için tuzun fabrikada işlendiğini, aynı zamanda ham madde olarak iç piyasanın sodyum klorür talebinin de karşıladığını vurguladı.
 
TUZUN YARISI 50’Yİ AŞKIN ÜLKEYE GİDİYOR
 
Hasat döneminde olduklarını ve kasım ayının 15'ine kadar devam edeceğini hatırlatan Çetiner, yaklaşık 850 bin ton civarı tuz elde etmeyi planladıklarını vurgulayarak, günlük 10-12 bin ton civarı tuz hasadı elde ettiklerini ve işlenen tuzun yarısının, 50'yi aşkın ülkeye ihraç edildiğini anlattı. Çetiner, 2013'te bin ton ile ihracata başladıklarını, geçen yıl da 90 bin ton ve 7 milyon dolar ciroya kadar ulaştıklarını belirterek, 2018 yılında ihracatın 140 bin tona çıktığını duyurdu. Elde edilen gelirin de 11 milyon dolar seviyesinde olduğunu aktaran Çetiner, 2019'daki hedeflerinin ise 160 bin ton olduğunu dile getirdi.
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol