Türkiye'nin yatırım kültürü değiştirildi
Lisanssız güneş enerjisinde 6 bin megavatlık kapasite kurulurken, bunun da 6 milyar dolarlık yatırıma eş değer olduğu kaydedildi.
- Gündem
- 15 Ekim 2018 21:49

Lisanssız güneş enerjisinde 6 bin megavatlık kapasitenin kurulduğunu anlatan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, bunun da 6 milyar dolarlık yatırımı ifade ettiğini aktardı.
SON 15 SENEDE TÜRKİYE’NİN YATIRIM KÜLTÜRÜ DEĞİŞTİ
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı (EPDK) Mustafa Yılmaz, farklı iş kollarından birçok insanın enerjiye yatırım yapmaya başladığını, son 15 senede Türkiye'nin yatırım kültürünün değiştiğini ifade ederek, lisanssız güneş enerjisinde 6 bin megavatlık kapasitenin kurulduğunu, bunun da 6 milyar dolarlık yatırım olarak nitelendiğini dile getirdi.
TÜRKİYE’DE ENERJİ ÜRETMEYEN EV KALMAYACAK
Yılmaz, çatılarda güneş enerjisi santrali kurulumları için de gerekli düzenlemelerin yapıldığını belirterek artık Türkiye'de enerji üretmeyen evin kalmayacağını vurguladı.
GÜNEŞ VE RÜZGÂR ENERJİSİNDE CİDDİ MESEFELER KAT ETTİ
İstanbul’a yapılan ve bu ayın sonunda ilk faslının açılması planlanan İstanbul Yeni Havalimanı'nda düzenlenen ‘’Türkiye 2023 Zirvesi’’nde konuşan Başkan Yılmaz, Türkiye'nin sıfır seviyesindeki güneş ve biyokütle enerjisi ile rüzgâr enerjisi kapasitesinde ciddi mesafeler kat ettiğinden bahsetti.
ENERJİYİ YERİNDE ÜRETMENİN ÖNEMİ
Yılmaz, Türkiye'nin yerli kaynaklarının ekonomiye hızlı ve cesur bir şekilde kazandırılması gerektiğinin altını çizerek, enerjiyi sürekli dışarıdan enjekte etmenin sağlıklı bir durum olmadığını ve bu enerjiyi yerinde üretmenin önemli olduğu konusunda uyarılarda bulundu.
GELECEKTE ENERJİDE TEŞVİK SSİTEMİ ÇOK FARKLI OLACAK
Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihaleleri ve bu ihalelerde çıkan fiyatların rekabetçi olduğuna dikkati çeken Yılmaz, bu kapsamda gelecekte enerjideki teşvik sisteminin mevcut durumdan çok farklı olacağını söyledi.
6 BİN MEGAVATLIK KAPASİTE KURULDU
Yılmaz, Türkiye'de farklı iş kollarından birçok insanın enerjiye yatırım yaptığını, son 15 senede Türkiye'nin yatırım kültürünün değiştiğini anlatarak, lisanssız güneş enerjisinde 6 bin megavatlık kapasite kurulduğunu bildirdi.
ÇATIDAN ÜRETİLEN ENERJİ ISINMADA DA KULLANILABİLECEK
Bunun 6 milyar dolarlık yatırım demek olduğunu, çatılarda güneş enerjisi santrali kurulumları için de gerekli düzenlemelerin yapıldığını ve artık Türkiye'de enerji üretmeyen evin kalmayacağını yineleyen Yılmaz, çatıdan üretilen enerjiyi ileride ısınmada da kullanılabileceğini ancak bunun için de zamana ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Yılmaz, sözlerini bitirirken; 2023'te Türkiye’nin enerji üretiminin yüzde 70'ini kendisi sağlaması hâlinde enerjide bağımsız olacağını ve belirlenen hedeflerin de gerçekleşmiş olacağını işaret etti.