Türkiye'n etle ilgili önemli bir ihtiyacı bulunmuyor
Etle ilgili şu anda Türkiye'nin önemli bir ihtiyacının olmadığını iddia eden Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, bir ihtiyaç olursa yeniden ithalata girebileceklerinin sinyalini verdi.
- Gündem
- 29 Ocak 2019 11:33
- Son Güncelleme: 29 Ocak 2019 11:40

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, toprağın ve tarımın siyaseti olmayacağını vurgulayarak, tarımın, savunma sanayisinden daha önemli olduğunu ifade etti. Türkiye’nin küçükbaş hayvan ve süt sığırı varlığında Avrupa Birliği'nde (AB) birinci, büyükbaş hayvan varlığında da Fransa'nın ardından ikinci sırada bulunduğuna dikkati çeken Pakdemirli, Avrupa'da en büyük tarımsal hasılaya sahip ülke olarak kaynakları çok iyi kullandıklarını kaydederek, çok daha iyi kullanılması gerektiğini dile getirdi.
2002’DE 6,1 KİLOGRAM OLAN KİŞİ BAŞI ET TÜKETİMİ 14 KİLOGRAMA ÇIKTI
Pakdemirli, tarımda üretim artışlarına da değinerek, zaman zaman etle ilgili birtakım problemlerin yaşandığını kabul etti. 2002'de kişi başına bir senede 6,1 kilogram et tüketildiğini, 2017 yılında ise bunun 14 kilograma kadar çıktığını anımsatan Pakdemirli, yani et tüketiminin arttığını ve hayvancılıktaki et üretim miktarının buna yetmediğini ileri sürerek, tavukta 10 kilogramdan 26'ya çıktığını ve bu alanda da ihracatın olduğunu anlattı. Pakdemirli, balığın da 6,7 kilogramdan 5,5 kilograma düştüğüne işaret ederek, Türk halkının daha çok ete yöneldiğini aktardı.
TÜRKİYE, 2021 SONU İTİBARIYLA BİR DAHA ET VEYA CANLI HAYVAN İTHAL ETMEYECEK
Sağlıklı olduğu için her zaman balığın tüketilmesini tavsiye eden Pakdemirli, etle ilgili şu anda Türkiye'nin önemli bir ihtiyacının bulunmadığını, ancak bir ihtiyaç olması hâlinde yeniden ithalata gidilebileceğini yineleyerek, ancak bugün itibarıyla Türkiye'nin en az 6 ay daha et ihtiyacının bulunmadığını duyurdu. Pakdemirli, bunun planlamasını da gerekirse yapılacağını anlatarak, 2021 sonu itibarıyla Türkiye’nin bir daha kasaplık et veya canlı hayvan ithal etmeyeceğini ileri sürdü.
KONKORDATO İSTEYEN FİRMAYA ‘YEM DESTEĞİ’ MÜJDESİ
Bekir Pakdemirli, Adana'da bir tavukçuluk firmasının konkordato istediğini hatırlatarak, biraz önce Adana Valisi ile görüştüğünü, valiye, tarım il müdürüne ve bakanlık bürokratlarına da teşekkür ettiğini ifade etti. Aslında bu tarz işlemlerin olmamasını istediğini ancak serbest piyasa koşulları gereği bazı firmaların battığını bazı firmaların çıktığını söyleyen Pakdemirli, konkordato etmiş bir firmanın bu işte yem desteği sağlayamadığının görüldüğünü ifade ederek, yapılan girişimlerin ardından artık yem desteğinin sağlanacağını ve civcivlerin yaşayacağını bildirdi. Pakdemirli, bunun hem kendisini hem bakanlık bürokratlarını ve kamuoyu vicdanını rahatlatan bir gelişme olduğunu savundu.