Türkiye'de 30 milyon kişi sorunlu evde oturuyor
Avrupa İstatistik Ofisi'nin açıkladığı verilere göre; Türkiye'deki 19,5 milyon konuttan 7,5 milyonunun sorunlu olduğu öğrenildi.
- Emlak
- 10 Aralık 2018 21:09

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) açıkladığı verilere göre; Türkiye'deki 19,5 milyon konuttan 7,5 milyonunda rutubet, yalıtım, çatı akması ve benzeri sorunlar olduğunu anlatan Fuzulev Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, Türkiye'nin nüfûsunun 82 milyon olduğu düşünüldüğünde bu 7,5 milyon sorunlu konutta en az 30 milyon kişinin yaşadığını öne sürdü.
AVRUPA’DA BU ORAN SON 10 YILDA YÜZE 13’E GERİLEDİ
Akbal, Avrupa'daki toplam nüfûsun yüzde 13,1'inin rutubetli, çatısı akan veya sorunlu evde oturduğunu dile getirerek, Avrupa'da son 10 yılda bu oranın yüzde 18 seviyesinden yüzde 13 seviyelerine gerilediğini aktardı.
TÜRKİYE’DE NÜFÛSUN YÜZDE 38’İ BU TÜR SORUNLU EVLERDE YAŞIYOR
Türkiye'ye bakıldığında ise burada kat edilmesi gereken ciddi bir mesafe olduğunu savunan Akbal, son verilere göre Türkiye'deki nüfûsun yüzde 38'e yakınının bu tür sorunlu evlerde yaşadığını ileri sürdü. Akbal, bu oranın 2006'da ise yüzde 45'e yaklaştığını, anımsatarak, her ne kadar 10 yıl öncesine göre ciddi bir ilerleme kaydedilmiş olsa da hâlâ alınacak mesafe olduğunu vurguladı. Akbal, bu konuda sektörün tüm paydaşlarına ve özellikle gayrimenkul şirketlerine önemli sorumluluklar düştüğünü belirtti.
SORUNLU EVLERDE İLK SIRADA TÜRKİYE VAR
Akbal, toplam 34 ülkenin bulunduğu bu araştırmada, Türkiye'nin sorunlu ev oranında Avrupa'da yüzde 38 ile birinci sırada bulunduğunu ifade ederek, Türkiye’nin ardından yüzde 29,3 ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi, yüzde 25,5 ile Portekiz'in geldiğini bildirdi.
SORUNLU EVLERİN ORANINDA EN DÜŞÜK OLAN ÜLKE FİNLANDİYA
Sorunlu evlerin oranının en düşük olduğu ülkelerde ise yüzde 4,2 ile Finlandiya'nın birinci sırada bulunduğunu kaydeden Akbal, Finlandiya'yı yüzde 5,9 ile Norveç'in, yüzde 6,7 ile Slovakya'nın izlediğini söyledi.
FAİZSİZ, KREDİSİZ KONUT EDİNDİRME SİSTEMİYLE YENİ BİR BAKIŞ AÇISI KAZANDIRILDI
Gerek mevcut evlerin tadilatında, gerekse konut stokunun yenilenmesinde hane halkının önüne çıkan en büyük sorunun finansman olduğuna işaret eden Akbal, bunun için de gayrimenkul şirketlerinin alışılagelmiş çözümlerin dışında, faizsiz peşinatsız ödeme sistemlerini devreye alması gerektiğini açıkladı. Akbal, bu sorunun çözülmesi hâlinde Türkiye'de konut sahibi olmak için sırada bekleyen 4 milyon ailenin ev sahibi yapılacağını ileri sürerek, FuzulEv’in geliştirdiği faizsiz, peşinatsız, kredisiz konut edindirme sistemiyle, Türkiye'deki gayrimenkul sektörüne yeni bir bakış açısı kazandırıldığını iddia etti.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 19 Kasım'da, Ankara'da katıldığı "Sürdürülebilir Şehirler Projesi"nin açılışında, hedeflerinin 2030 yılında 7,5 milyon konutu öncelik ve aciliyet durumlarına göre dönüştürmek olduğunu duyurmuştu.