kapat ikonu

Türkiye sağlıklı büyüme rotasına geri dönecek

TEB Genel Müdürü Leblebici, 2018'in negatif etkilerinin 2019'un ilk çeyreğinden itibaren yavaş yavaş ortadan kalkacağını savunarak, ikinci yarıdan itibaren Türkiye’nin sağlıklı büyüme rotasına tekrar geri dönmeye başlayacağını ifade etti.

  • Finans
  • 24 Aralık 2018 14:00
Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, bankacılık sektörü ve Türkiye ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Leblebici, Türkiye’nin 2018'in her bir çeyreğinde birbirinden farklı özellikler taşıyan bir yıl geçirdiğini ileri sürerek, bölgede ve dünyada yaşanan hareketliliğin Türkiye’ye sert yansımaları olduğuna işaret etti.
 
YABANCI YATIRIMCININ ÜLKEYE TEKRARDAN GELME SÜRECİ BAŞLADI
 
Bütün bu olumsuzluklara karşın ekonomiyle ilgili alınan hızlı kararlar ve sektörle düzenleyici kurumlar arasındaki yüksek iş birliğinin hızlı bir şekilde dengelenme sürecine geçilmesini sağladığını vurgulayan Leblebici, önce Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) adım atması, hemen arkasından "son derece tutarlı ve kararlı" bir Yeni Ekonomik Programın (YEP) açıklanması, akabinde dış ilişkiler tarafında yaşanan pozitif gelişmeler sayesinde yabancı yatırımcının Türkiye'ye tekrar geri gelme sürecinin başladığını duyurdu.
 
ALGI İLE GERÇEK ARASINDA OLUŞAN BİR AÇIĞA MARUZ KALINDI
 
Leblebici, uzun bir dönem haksız bir şekilde algı ile gerçek arasında oluşan bir açığa maruz kalındığına dikkati çekerek, neredeyse yabancı yatırımcının bir blok olarak Türkiye’ye negatif baktığını, ancak alınan bu kararlar ile birlikte bu negatif bloğun içinde kırılmalar olduğunu ve ekonomideki gerçeği gören, pozitif olarak Türkiye’ye yatırım yapmayı düşünenleri hareketlendirdiğini ifade etti.
 
ENFLASYONLA TOPYEKÛN MÜCADELE PROGRAMI ETKİLERİNİ GÖSTERMEYE BAŞLADI
 
Bankaların sendikasyon kredilerini yenilemeye başladığını, Türk lirasının tekrar değerlenme sürecine girdiğini anımsatan Leblebici, özellikle cari açık kısmında son derece pozitif gelişmelerin yaşandığını kaydederek, Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı’nın etkilerini göstermeye başladığını aktardı. Leblebici, sorunun tamamının çözülmediğini fakat bankacılık sektörünün altyapısının son derece sağlam olduğuna dikkati çekerek, Türkiye’nin temel göstergeleri, kamu borcunun millî gelire oranı, bütçe disiplini, ülkenin en kuvvetli olduğu alanları olduğunu ve bunlardan hiçbir taviz verilmeden sürecin yönetilmesi gerektiğini belirtti.
 
Ümit Leblebici, Türkiye’nin temel sorununun verimlilik olduğunu ve bunun da ancak reform sürecinin hızlandırılarak çözebileceğini ileri sürerek, cari açığı azaltan ancak büyümeyi sürdüren her kararın verimliliği artıran birer unsur olacağını dile getirerek, bankalar olarak reel sektörle el ele verip, aktif kalitenin de sağlam tutmak kaydıyla büyümenin sürdürülmesini istedi. Leblebici, aktif kalitesini sağlıklı tutmanın dış finansmanın Türkiye’ye akışının devam etmesi açısından elzem olduğunu savundu.
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol