Türkiye, otomotiv ana sanayisinin tedarik merkezi oldu
Geçen sene otomotiv sektöründe gerçekleşen 31,6 milyar dolarlık rekor ihracatın yaklaşık 3'te 1'ini oluşturan Türk tedarik sanayi, dünyada otomotivin merkezi olarak bilinen ülkelere ürün gönderiyor.
- Otomobil
- 26 Ocak 2019 23:07

Fransa'ya otomotiv endüstrisinin gerçekleştirdiği 3 milyar 235 milyon dolarlık ihracatın yüzde 23'ünü de tedarik sanayi firmaları yaparken, tedarikçilerin Fransa’ya ihracatı geçen sene yüzde 14'lük yükselişle 647 milyondan 741 milyon dolara dayandı. İtalya'ya yönelik toplam 3 milyar 268 milyon dolarlık ihracatın yüzde 20,3'ünü Türk tedarik firmaları gerçekleştirirken, yan sanayinin İtalya’ya ihracatı yüzde 6,8’lik yükselişle 621 milyondan 664 milyon dolara ulaştı. Taşıt araçları tedarik sanayi, geçen sene yaptığı 10 milyar 850 milyon dolarlık ihracatın yaklaşık yüzde 42'sine tekabül eden 4 milyar 622 milyon dolarını söz konusu ülkelere gerçekleştirdi.
32 MİLYAR DOLARLIK REKOR İHRACAT HEDEFİNDE AB ÜLKELERİ ÖNEMLİ ROL OYNUYOR
Gazetecilere konuşan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, Avrupa Birliğinin otomotiv sektörü için çok önemli bir pazar olduğunu ifade ederek, ihracatın dörtte üçünden fazlasının AB'ye yönelik olduğunu bildirdi. Sektörün ihracat rekoruna imza attığı geçen sene AB'ye dış satımın yüzde 12 arttığına dikkati çeken Çelik, AB ülkelerinde ve diğer bazı önemli pazarlarda 2019 yılında artış beklediklerini belirterek, bu sene için 32 milyar dolarlık rekor ihracat hedefine ulaşmada bu pazarların önemli rol oynayacağını öne sürdü.
ROMANYA 2019’DA MİLYAR DOLARLIK İHRACAT YAPILAN ÜLKELER ARASINA GİREBİLİR
Çelik, özellikle Romanya'nın 2019 yılında milyar dolarlık ihracat yapılan ülkeler arasına girmesini beklediklerini dile getirerek, Romanya'da otomotiv endüstrisinin ana sanayilerinin Türkiye'yi tedarik merkezi olarak kullandığını söyledi. Özellikle yan sanayide tedarik endüstrisinde Romanya'ya ciddi bir artışın yaşandığına işaret eden Çelik, onun etkisiyle Romanya'nın 1 milyar dolar bandını rahat bir şekilde geçeceğini ileri sürdü. Çelik, Almanya gibi otomotivin merkezi olan ülkelere çok yoğun bir ihracatın söz konusu olduğunu anımsatarak, Almanya gibi otomotivin en çok gelişmiş olduğu ülkeye Türkiye'nin otomotiv endüstri dış satımının birinci seviyede olmasının, Türkiye tedarik endüstrinin bu gibi ülkelere yoğun bir şekilde ihracat yapıyor olmasına bağladı. Çelik, yan sanayi boyut olarak daha hızlı hareket eden, küçük olmasından dolayı çok daha geniş pazarlara rahat ulaşabilen bir yapıya sahip olduğunu savundu.