Türkiye inovasyon merkezi hâline geldi
Türkiye'de devreye sokulan melek yatırımla ilgili kanunun, ülkeyi çok önemli bir noktaya getirdiğini ileri süren Altuntaş, Türkiye’nin inovasyon hub'ı hâline geldiğini iddia etti.
- Gündem
- 19 Şubat 2019 16:04

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Dünya Melek Yatırım Forumu (WBAF) Başkanı Baybars Altuntaş, geçen sene Avrupa'da 340 bin melek yatırımcının toplam 9,6 milyar avroluk yatırım yaptığı bilgisini paylaşarak, bu rakamın ABD’de 320 bin melek yatırımcıyla 26 milyar dolar olduğunu vurguladı.
Türkiye çok önemli bir noktaya geldi
Türkiye’nin geçen sene 512 milyon avroluk yatırımla Avrupa melek yatırım pazarında 5. sıraya kadar çıktığını ifade eden Altuntaş, İngiltere’nin ardından Türkiye’de devreye sokulan hem melek yatırım kanunu hem de kitlesel fonlama yönetmeliğinin de yolda olmasının, erken aşama yatırım ekosisteminde Türkiye’yi çok önemli bir noktaya getirdiğini savunarak, Türkiye’nin bir inovasyon hub'ı hâline geldiğini yineledi. Altuntaş, erken aşama yatırım ekosisteminin "Davos"u olarak adlandırılan Dünya Melek Yatırım Forumu'na bu sene üst düzey katılım yapıldığını dile getirerek, forum kapsamında küresel fon bulma sahnesinde, 22 ülkeden 53 girişimin yatırımcılara sunum yapacağını bildirdi.
Türkiye bir inovasyon merkezi hâline geldi
Dünyada melek yatırımcı pazarında, Asya, Afrika, Amerika ve Avrupa pazarının toplamının şu anda 50 milyar dolarlık bir hacme sahip olduğuna dikkati çeken Altuntaş, melek yatırım pazarının, 5-6 sene sonra dünyada 250 milyarlık küresel hacme sahip olacağını öne sürerek, bunun da ülke ekonomileri bakımından çok önemli bir gündem maddesini teşkil ettiğini bildirdi. Altuntaş, Türkiye'nin erken dönem yatırım piyasası bakımından önemli bir konuma sahip olduğunu belirterek, Türkiye'nin Güneydoğu Avrupa, Orta Doğu ve Güney Kafkasya'yı içine alan coğrafyada bir inovasyon merkezi hâline geldiğine işaret etti.
Ekonomiye daha faza değer katmaya çalışılacak
En iyi teknoparkların, startuplara destek veren en iyi vergisel teşviklerin Türkiye'de bulunduğunun altını çizen Altuntaş, formun Türkiye'yi bölgesel anlamda inovasyon liderliğini perçinleyen bir konuma getirdiğini anlatarak, melek yatırımcıların girişimleri, sermaye piyasaları ile tanıtacak bilgi birikimi ve ağa sahip olduğunu açıkladı. Altuntaş, yenilikçi finansal planlar hazırlanması hâlinde, çok kısa süre içerisinde daha fazla iş imkânı sağlanabileceğini hatırlatarak, forumda varlık yönetimi şirketleri, melek yatırımcılar, startuplar ve KOBİ'ler gibi paydaşlarla iş birliği yapıp ekonomiye daha fazla değer katmaya çalışacaklarını söyledi. Altuntaş, forumda birbirleriyle iş yapmak adına iş dünyasının önde gelen isimlerinin bir araya geldiğini de anımsattı.