Türkiye ile Rusya arasındaki ticarette 'ulusal para' ilgisi artıyor
Özellikle mevcut koşullarda ulusal para birimlerini kullanmanın karşılıklı ticareti artıracağı yorumu yapılıyor.
- Gündem
- 13 Kasım 2018 17:31

Özellikle mevcut koşullarda ulusal para birimlerinin kullanılması sayesinde karşılıklı ticaretin artacağı yorumunda bulunan Gruzdev, ulusal para birimlerinin kullanılması durumunda, kurumların koruma altına alınıp üçüncü ülkelerin kararlarından bağımsız hâle gelineceğini savundu.
ULUSAL PARA İLE KURUMLAR KORUMA ALTINA ALINACAK
Türkiye ile ticarette ulusal para birimlerinin kullanılmasının bir gereklilik olduğunu belirten Rusya Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Aleksey Gruzdev, ulusal para birimlerini kullanılması ile birlikte, kurumların koruma altına alınıp, üçüncü ülkelerin kararlarından bağımsız hâle getirilebileceğinden bahsetti.
TÜRKİYE’NİN ULUSAL ÇIKARLARINI GÖZETEN PROJELERE RUS ŞİRKETLERİ İLGİ DUYUYOR
Gruzdev, Rusya’nın başkenti Moskova’da Türkiye ile Rusya arasındaki güncel ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, Türkiye’nin ulusal çıkarlarını gözeten projelere Rus şirketlerinin özellikle ilgi duyduğuna işaret etti. Türk devleti tarafından desteklenen, ürün veya teknolojiye yönelik taleplerin bulunduğu projelere ilgi duyduklarını ifade eden Gruzdev, bu sebeple Türk meslektaşları ile bir ‘’Dış Ticaret Eylem Planı’’ hazırlanması konusunda anlaşmaya varıldığını bildirdi.
TÜRK ŞİRKETLERİ RUSYA’DA BAŞARIYLA TEMSİL EDİLİYOR
Gruzdev, söz konusu planla, Rusya ile Türkiye’nin ulusal çıkarlarının gözetileceğini vurgulayarak, sonrasında iyi sonuçları çok daha hızlı bir şekilde elde edilebileceğine inandığını söyledi. Türk şirketlerinin Rusya’da özellikle gıda, tekstil ve inşaat sektörlerinde başarıyla temsil edildiklerini anımsatadan Gruzdev, ikili ticarette artık yeni bir seviyeden bahsedildiğini ve bu seviyenin, örneğin tekstilde sadece ham maddenin veya hazır ürünlerin teslim edilmesi gibi olmayacağını, modern ekipmanların, teknolojilerin ya da eğitim temin edilmesiyle çeşitlendirileceğine dikkati çekti.
REKABET EDİLMEYEN ALANLARDA ORTAK GİRİŞİMLER GELİŞTİRİLEBİLİR
Gruzdev, Rusya ve Türkiye arasında sivil gemi inşaatı sektöründe de iş birliğinin artırılması gerektiğini dile getirerek, gemi inşaatı sektöründe Türkiye ve Rusya’nın oldukça güçlü durumda olduğunu açıkladı. Bu alanda önemli bir potansiyel olduğunun altını çizen Gruzdev, rekabet edilmeyen alanlarda ortak girişimlerle yeni yetkinlikler geliştirebileceğini anlattı.
RUBLE VE TL İLE TİCARETİ ARTIRMAYA YÖNELİK GİRİŞİMLER YOĞUNLAŞTI
Türkiye ile ticarette ulusal para birimlerinin kullanılmasına yönelik girişimleri ise memnuniyetle karşıladıklarını anımsatan Aleksey Gruzdev, Rus ve Türk kurum ve şirketlerinin, Rus rublesi ve Türk lirası ile ticareti artırmaya yönelik girişimlerini yoğunlaştırdığının altını çizdi.
Gruzdev, özellikle mevcut koşullarda ulusal para birimlerini kullanmanın, karşılıklı ticareti de artıracağını yineleyerek, ulusal para birimlerinin kullanılarak, kurumların koruma altına alınıp üçüncü ülkelerin kararlarından bağımsız hâle getirilebileceğini öne sürdü.