Türk ve Suriyeli kadınlar Halep sabununu Mardin'de üretiyor
Suriyeli kadınlar, başlatılan proje ile birlikte kurulan atölyede Mardin'deki hemcinslerine Halep sabunun yapımını öğretti.
- Sektörel
- 21 Şubat 2019 14:56
- Son Güncelleme: 21 Şubat 2019 14:59

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Türk Kızılayı Mardin Toplum Merkezi, Şükran Ekonomik ve Tarımsal Kalkınmayı, Sosyal Gelişimi Destekleme Derneği tarafından kadın istihdamının daha da ileriye taşınması için sürdürülen "Halep Sabunları Projesi" vesilesiyle Mardin’in Artuklu ilçesinde tarihî bir konakta atölye kuruldu.
Türkiye’ye sığındılar, hemcinslerine Halep sabunu üretimini öğrettiler
Gazetecilere konuşan 53 yaşındaki Suriyeli Sihem Ahmed, hemen hemen 6 sene önce ülkesinde iç savaşın başlamasının ardından ailece Türkiye'ye sığındıklarını belirterek, Mardin'de Halep Sabunu üretimi yapılacağını duyunca, projeye dâhil olmak için başvuruda bulunduğunu anlattı. Suriye'de sabun imalatı yaptıklarını, burada da hem ürettiklerini hem de Türk kadınlarına bunun yapılışını öğrettiklerini ifade eden Ahmed, Halep sabununun, zeytin ve defne yağı ile saf sudan yapıldığını kaydederek, Halep sabununun çok eski bir sabun olduğunu, burada da bunu imal ettiklerini dile getirdi.
Saç dökülmesine ve cilt için de faydalı
Ahmed, Halep sabunun kimyasal madde içermediğini ve sağlığa da çok iyi geldiğini ileri sürerek, bu sabunun saç dökülmesi ve cilt için de faydalı olduğunu söyledi. Suriye’ye dönmeleri hâlinde bunu orada da yapmaya devam edeceklerini aktaran Ahmed, o günü iple çektiklerini vurguladı.
Türkler çok yardımda bulundu
Silhem Ahmed’den sonra söz alan bir başka Suriyeli Emine İsa ise savaşın başlamasıyla birlikte Türkiye'ye sığınıp yaşamını Mardin'de idame ettirdiğini ifade ederek, Suriye’de üretimini yaptıkları sabunların satışından elde ettikleri gelirle ailelerinin geçimini sağladıklarını vurguladı. Burada da çalışıp, ekmeklerini kazandıkları için çok mutlu olduğunu söyleyen İsa, Türklerle tanıştıklarını ve kendilerine çok yardımda bulunduklarını açıklayarak, burada da onlarla birlikte sabun ürettiklerini bildirdi. İsa, Türkiye'den çok memnun olduğunu dile getirerek, kendisini öz vatanında gibi hissettiğini vurguladı.
Bugüne kadar 20 bin sabun üretildi
Projenin koordinatörlüğünü yürüten Ebru Baybara Demir, Mardin halkı ile Türkiye'ye sığınmacı olarak gelen Suriyeli kadınlara destek olmak için projenin hazırlandığını anımsatarak, dünyanın en eski sabunu olarak bilinen Halep sabunun, iç savaştan dolayı Suriye'deki üretiminin durma noktasına geldiğini belirtti. Bu üretimin sürdürülmez ise unutulacağını savunan Demir, projede istenilen noktaya geldiklerini ileri sürerek, bugüne kadar toplamda 20 bin sabun ürettiklerini bildirdi.