Türk makarna sektörü ihracatta vites yükseltti
Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Külahçıoğlu, ‘’Makarna ihracatında 1 milyon 200 bin ton hedefini yakaladık. Sektörümüz toplam 1 milyar dolar büyüklüğe ulaştı.’’ dedi.
- Sektörel
- 27 Aralık 2018 16:37

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, bu sene paydaşlarının katılımıyla başarılı çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade ederek, sektörün büyümesine devam ettiğini bildirdi.
SIKINTILAR TÜKETİCİYE YANSITILMADI
Makarnayı, tüketiciye uygun fiyatla sunduklarını öne süren Külahçıoğlu, Türkiye’de dövizin dalgalanmasına bağlı olarak çeşitli sıkıntıların yaşandığını anımsatarak, makarna sektörünün sıkıntıların birçoğunu kendi içinde tutarak tüketiciye yansıtmadığını vurguladı.
İHRACATTA 1 MİLYON 200 TONLUK HEDEFE ULAŞILDI
Külahçıoğlu, enflasyonun altında bir artış oranıyla makarnayı tüketicilere uygun fiyatla ulaştırmayı sağladıklarını kaydederek, 2018'e girilirken ihracatta 1 milyon 200 tonluk hedef belirlediklerini dile getirdi. İhracatın geçen seneye nazaran yüzde 14 arttığı bilgisini paylaşan Külahçıoğlu, hedefledikleri 1 milyon 200 tonluk makarna ihracatı rakamına ulaşıldığına işaret ederek, sektörün toplam büyüklüğünün 1 milyar doları bulduğunu anlattı. Külahçıoğlu, bunun 600 milyon dolarının ihracattan kazanıldığına dikkati çekerek, Türkiye’ye döviz getirdiklerini, çiftçilerin alın terini alıp işledikten sonra ülkeye döviz kazandıran önemli sektörlerden biri olduklarını öne sürdü.
TÜRK MAKARNA SEKTÖRÜ DÜNYA SIRALAMASINDA 2’İNCİ BASAMAKTAKİ YERİNİ KORUDU
Türk makarnasını 154 ülkeye ihraç ettiklerini açıklayan Külahçıoğlu, ihracatta yüzde 68 ile Afrika kıtasının birinci bulunduğunu söyleyerek, Uzak Doğu ve Güney Amerika ülkeleri ile Kanada ve Çin gibi pazarlarda da etkili olduklarını aktardı. Külahçıoğlu, Avrupa Birliği'ne ihracatta 20 bin tonluk kota ve Amerika Birleşik Devletleri'nin anti-damping uygulamasına karşın Türk makarna sektörünün dünya sıralamasında 2'inci basamaktaki yerini koruduğunu anımsatarak, dünyanın her yerindeki fuarlara katıldıklarını ve müşteri ziyaretleri ile pazarlarını büyütmeye gayret ettiklerini anlattı.
YABANCI GİRDİSİ YA DA ARA MAMUL KULLANILMIYOR
Külahçıoğlu, bu seneki yüzde 14'lük artışı da buna bağlayarak, yabancı girdisi ya da ara mamul girdilerinin olmadığını hatırlatarak, sadece ihracata yönelik buğday ithalatının söz konusu olduğunu belirtti. İhracatta dünya sıralamasındaki en iyi 2'inci ülke konumunun korunduğunu yineleyen Külahçıoğlu, iç tüketimde 10 sene önce 19'uncu sırada olunduğunu şimdi ise 8'inci sırada yer aldıklarını vurgulayarak, kişi başı tüketimin 8 kilograma çıktığını, önümüzdeki yıllarda da bunun 10 kilograma çıkacağının hedeflendiğini dile getirdi.
ÖNÜMÜZDEKİ YIL İÇİN YÜZDE 15’LİK İHRACAT ARTIŞI HEDEFİ
Sektördeki tüm firmaların teknolojik olarak altyapılarını yenilediğini ifade eden Külahçıoğlu, sektör kapasitesinin de yükselen iş hacmiyle orantılı olarak arttığına işaret ederek, önümüzdeki yıl için yüzde 15'lik bir ihracat artışının hedeflendiğini bildirdi.