kapat ikonu

Türk kenevirinin dünyada benzeri yok

MÜSİAD Millî ve Yerli Üretim Üst Kurulu Başkanı Meşe, Türk kenevirinin dünyada eşi benzeri bulunmadığını iddia ederek, müthiş bir cevher olduğunu ve kökünden çiçeğine kadar müthiş üretim ve katkı sağlayacağını öne sürdü.

  • Gündem
  • 24 Ocak 2019 12:20
  • Son Güncelleme: 24 Ocak 2019 12:33
Gazetecilere konuşan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Millî ve Yerli Üretim Üst Kurulu Başkanı Soner Meşe, Türk kenevirinin dünyada eşi benzeri bulunmadığını yineleyerek, kenevirin, Türkiye’nin elindeki müthiş bir cevher olduğunu, ayrıca kökünden çiçeğine kadar müthiş üretim ve katkı sağlayacağını savundu.
 
SAMSUNDA ELDE EDİLEN KENEVİR, ‘’TÜRK KENEVİRİ’’ OLARAK TESCİLLENSİN
 
Ondokuz Mayıs Üniversitesi ortaklığıyla yıllardır araştırmasını yürüttükleri kenevir tohumunun adının "Türk keneviri" olarak tescillenmesi gerektiğini ifade eden Meşe, Türkiye'de kenevir üretiminde merkezin Samsun olduğunu vurgulayarak, üretimin önemli kısmının burada yapıldığını dile getirdi. Meşe, buradan çıkan bir hikâyenin olduğuna işaret ederek, Samsun’da elde edilen ürünün 'Türk keneviri' olarak tescillenmesi önerüsünde bulundu. Meşe, bu kenevirin endüstriyel Türk keneviri olduğunu belirterek, bunda uyuşturucu oranının çok düşük olduğunu söyledi.
 
3 METREYE ÇIKAN DÜNYADAKİ TEK KENEVİR
 
Dünyanın başka ülkelerinde elde edilen kenevirle Samsun'da tohumu üretilen kenevirin lif yapısının farklı olduğuna dikkati çeken Meşe, kök çiçeklerinin yapısının farklı olduğunu ve günde 12 santimetre kadar uzadığı bilgisini paylaşarak, yaklaşık 3 metreye çıkan dünyadaki tek kenevir türü olduğunu vurguladı. Meşe, istenirse 5 metreye kadar uzayan bir ürün olduğunu açıklayarak, tam sanayiye ve teknolojiye uygun kenevir ve tohumuna sahip olduklarını bildirdi. Öncelikle tohumu çoğaltmanın şart olduğunu belirten Meşe, 19 ilde tarım ve orman müdürlüklerinin tohum ekilecek alanları belirlemesini ve bunları bildirmesini isteyerek, tohumu elde ettikten sonra ikinci etabın teknoloji olduğuna işaret etti. Meşe, kenevirin nerelerde tüketileceğinin önceliğinin belirlenmesinin de şart olduğunu anlattı.
 
KÖK KISMI MÜTHİŞ BİR ENERJİ KAYNAĞI
 
Türk Keneviri Araştırma Enstitüsü kurulması gerektiğini savunan Meşe, kenevirin gerçekten çok önemli bitkilerden biri olduğunu anımsatarak, her şeyinin değerlendirilebildiğini anlattı. Meşe, öncelikle sağlık sektöründe kullanılacağını düşündüğünü ifade ederek, kenevirin sapındaki liflerin de diğer alanlarda kullanıldığını bildirdi. Kanser ilacı olarak da değerlendirilebileceğinden bahseden Meşe, kemoterapiye ihtiyaç kalmayacağını öne sürerek, AIDS ilacı, ağrı kesici özelliğinin de bulunduğunu vurguladı. Meşe, çiçeği, yaprağından ilaç sektörünün faydalandığını, kök kısmının da müthiş bir enerji kaynağı olduğunu kaydederek, bir linyit kömürünün yaklaşık 3 bin 500 ısı kalorisi olduğunu, kenevirin kök kısmının kalorisi ise 4 bin 400 kalori barındırdığına dikkati çekti. Meşe, son olarak sadece çiçeğinin aromatik kimya olarak dünyadaki işlem hacminin 100 milyar dolar olduğunu söyledi.
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol