kapat ikonu

Türk çayı 2018 yılını rekorla tamamladı

Doğu Karadeniz'de bu sezon boyunca üreticiden 1 milyon 475 bin ton yaş çay alan ÇAYKUR ve özel sektöre ait fabrikalarda 295 bin ton kuru çay elde edilerek tarihin en yüksek rakamına ulaşılmış oldu.

Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan, Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'da 2018 senesi içerisindeki yaş çay ve kuru çay üretiminin tarihin en yüksek oranları ile tamamlandığını ifade ederek, yaklaşık 204 bin üreticinin çay hasadına emek verdiğini vurguladı.
 
2017 yılına göre; 200 bin ton fazla yaş çay üretimi yapıldığını anlatan Erdoğan, 730 bin ton civarında alımı ÇAYKUR’un tek başına gerçekleştirdiğine işaret ederek, bunun tarihî bir rekor olduğunu savundu. Erdoğan, 745 bin ton civarında da özel sektörün alım yaptığını dile getirerek, bunun da tarihî bir rekor olduğuna dikkati çekerek, toplamda üretilen 1 milyon 475 bin ton yaş çayın da tarihî bir rekor olduğunu anlattı. Erdoğan, bugüne kadar yaş çay üretiminde 2013 senesinde 1 milyon 320 bin ton civarında üretimin gerçekleştiğini kaydederek, bundan 265 bin ton civarında kuru çayın üretildiğini anımsattı.
 
50 BİN TON FAZLA ÇAY ÜRETİLDİ
 
Erdoğan, Türkiye'nin yıllık tüketim ihtiyacının 250-255 bin ton seviyesinde bulunduğunu belirterek, şimdi ise yaklaşık 295 bin ton civarında bir üretimin gerçekleştiğini açıkladı. Yasal yollarla ülkeye giren çay miktarının 20 bin ton civarında olduğunu söyleyen Erdoğan, üretilmesi gereken çaydan yaklaşık 50 bin ton çay fazla üretildiği bilgisini paylaşarak, bunun 2019 yılında çay piyasasına bakışı negatif oranda etkilediğini savundu. Erdoğan, kuru çay üretiminin yüksek olması sebebiyle tedbir alınması gerektiğinin altını çizerek, tedbirlerin erken alınmaması hâlinde sorunların yaşanabileceğini öne sürdü.
 
ÇAKUR’U BÜYÜTMEKLE BU İŞ ÇÖZÜLEMEZ
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ocak ayı içerisinde katılacağı 'TOBB Ticaret ve Sanayi Şurası'nda çay sektörü ile ilgili önerileri sunacaklarını aktaran Erdoğan, Karadeniz Bölgesi'nde 1 milyon insanın çaydan ekmek yediğini hatırlatarak, ÇAYKUR'u büyütmek ile bu işin çözülemeyeceğini ileri sürdü. Erdoğan, bu işin yarısının özel sektör tarafından döndüğünü vurgulayarak, bugün bir şeyler yapmanın zamanı olduğunu, sektörün önünü tıkayan, bir adım ileri gitmesine engel olan takozlar bulunduğunu belirtti. Erdoğan, yasal düzenlemeler, müstahsilin tarlaya eğilmesini engelleyen şeylerin olabileceğini dile getirerek, bunların gözden geçirilmesini istedi. Mehmet Erdoğan, tarladan bahçeye çayın işlenmesi, taşınması ve hasadı sürecinde çoğunlukla komşu ülkelerden gelen kişilerin görev yaptığını açıkladı.
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol