kapat ikonu

Tüketiciler fahiş fiyat uygulayanların ürünlerini almasın

İstanbul Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Burhan Er, tüketicilerin fırsatçılık yapanlara, fahiş fiyat uygulayan herkese, ürünlerini satın almayarak tepki göstermesini istedi.

Gazetecilere konuşan İstanbul Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği (İMESKON) Başkanı Burhan Er, tüketicinin daha bilinçli olması gerektiğini ifade ederek, tüketicilerin fırsatçılık yapanlara, fahiş fiyat uygulayan herkese ürünlerini satın almayarak tepki göstermesini istedi.
 
TÜKETİCİLER FAHİŞ FİYAT UYGULAYANLARIN ÜRÜNLERİNİ ALMAYARAK TEPKİ GÖSTERSİN
 
Kamuoyundaki pazar ve market arasındaki fiyat farklarına yönelik eleştirileri yanıtlayan Er, marketlerin bazen haksız rekabet yaptığını iddia ederek, marketlerin tüketicinin ihtiyacı olan mevsimsel ürünlerde reklamlarla haftanın belirli günlerinde indirimler yaptığını dile getirdi. Er, bazı marketlerin belirli bir gün 1-2 kalem ürünün fiyatını çok düşük gösterdiğini, maliyetine ya da çok az kârla sattığını anımsatarak, ancak diğer ürünlerine zam yaptığını ve tüketiciyi aldattığını savundu. Tüketicinin satın aldığı bir üründen kâr ederken diğer 10 üründen zarar ettiğine dikkati çeken Er, tüketicinin de daha bilinçli olmasını ve fırsatçılık yapanlara, fahiş fiyat uygulayan herkese ürünlerini satın almayarak tepki göstermesini yineledi.
 
YETKİLİLER GEREKLİ DENETİMİ YAPSIN
 
Er, bazı marketlerin üretim bölgesinden meyve ve sebzeyi direkt üreticiden satın alıp reyonlarında istediği fiyattan sattığının altını çizerek, önceden bunun böyle olmadığını, üreticinin malını hâle gönderdiğini anımsattı. Önceden fiyatları hâllerin belirlediğini belirten Er, hâllerin bir borsa olduğunu kaydederek, yeri geldiğinde üreticinin, hâlciye hesap sorduğunu öne sürdü. Bazı marketlerin hava koşullarından dolayı rekoltesi düşen ürünleri depoladığını ve zamanı geldiğinde fahiş fiyattan sattığını ileri süren Er, meyve ve sebzelerin hâllerde toplanması hâlinde fiyat denetiminin de daha kolay olacağını bildirerek, meyve ve sebzenin temel ihtiyaç maddesi olduğunu hatırlattı.
 
HÂLLERDE TÜCCAR VE KOMİSYONCU AYRIMI OLMAMASI GEREKİR
 
Er, gıda enflasyonunun önlenmesi için yalnızca tüketicinin tepkisinin yeterli olmadığına işaret ederek, marketlerde ve pazarlarda yetkililer tarafından gerekli denetimlerin yapılması gerektiğini anlattı. Kanunda komisyoncuların yüzde 8 komisyon aldığını fakat özellikle serada üretilen ürünlerden hâlihazırda çok daha fazla komisyon talep edildiğini ifade eden Er, hâl yasasının birçok kez değiştiğini anımsatarak, hâllerde tüccar ve komisyoncu ayrımı olmaması gerektiği talebinde bulundu.
 
Burhan Er’den sonra konuşan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Üyesi ve İTO Perakende Ticaret Meslek Komitesi Başkanı İsa Albayrak ise pazarcı ve marketler arasında fiyat farkının olmasının gayet normal olduğunu savunarak, pazarcının aldığı ürünün üzerine yüzde 25 fiyat koyarak sattığını, bunun yüzde 5'inin masraflarının oluşturduğunu, yüzde 20’sinin de kâr olduğunu aktardı.
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol