kapat ikonu

Trafik cezalarını artıran kanun Resmî Gazete’de yayımlandı

Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • Gündem
  • 26 Ekim 2018 09:55
  • Son Güncelleme: 26 Ekim 2018 10:17
Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un, Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği öğrenildi.
 
Uyuşturucuyla mücadeleye yönelik yeni önlemleri içeren, yabancıların Türkiye'de iş ve işlemlerini kolaylaştıran ve trafik cezalarını artıran düzenlemelerin yer aldığı Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun, Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
 
İKİ KADEMELİ YAPTIRIMA BİR YENİSİ DAHA EKLENDİ
 
Hız sınırlarında "yüzde 10-30" ve "yüzde 30 üzeri" şeklindeki kanunda yer alan iki kademeli yaptırıma bir yenisi daha eklendi: ‘’Yüzde 50’den fazlası…’’
 
YÜZDE 50’Yİ AŞANA BİN 2 LİRA CEZA
 
Söz konusu düzenleme kapsamında, hız sınırını yüzde 10 ila 30 aşan sürücülere 235 lira para cezası kesilecek. Yüzde 30 ile 50 aşanlara ise 488 lira idari para cezası uygulanacak. Öte yandan yüzde 50'den fazla aşan sürücülere de bin 2 lira idari para cezası uygulanacağı belirtildi.
 
TRAFİKTE ‘’SPİN’’ VE ‘’DRİFT’’E 5 BİN 10 LİRA CEZA KESİLECEK
 
Halk arasında "spin" ya da "drift" olarak bilinen ve el freni çekilmesi ya da başka yöntemlerle aracın ani olarak yönünün değiştiren veya kendi etrafında döndürenler için de ağır cezalar yürürlüğe girdi. Bu kapsamda bu kişiler için 5 bin 10 lira idari para cezası uygulanacakken, kişilerin sürücü belgelerine de 60 gün süre ile el konacak.
 
Aynı zamanda bu kişiler, psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanının muayenesi sonucunda sürücülüğe engel hâli bulunmadığı takdirde sürücü belgesini iade alabilecek.
 
USÜLSÜZ ÇAKAR LAMBA KULLANANLAR YANDI
 
Açıklanan kanunda çakar lamba, siren ve benzeri ışıklı veya sesli cihazların, mevzuatta belirlenenler araçların dışında kullanılamayacağı belirtildi. Usulsüz çakar lamba ve siren takılan araçlara bin 2 lira idari para cezası uygulanacağı açıklandı. Mevzuata uygun olarak yapıldığı belgelenemeyen teknik değişikliğin çevredekileri rahatsız edecek derecede gürültü çıkaracak özellikte olması durumunda bu kişilere bin 2 lira idari para cezasının uygulanacağı kaydedildi.
 
EGZOZLARDA YAPILAN DEĞİŞİKLİĞE DE BİN 2 LİRA CEZA
 
Araçların egzozunda yapılan değişikliğin çevredekileri rahatsız edecek şekilde gürültü çıkaracak özellikte olması hâlinde de sürücülere bin 2 lira idari para cezası uygulanacak.
 
MUAYENESİZ ARAÇLARA UYGULANAN CEZA MİKTARI ARTTI
 
Muayenesiz araçların trafikte kullanımını engellemek için 108 lira olarak uygulanan idari para cezasının da 235 liraya yükseltildiği aktarıldı. Yetkililer tarafından verilen süre sonunda muayenesini yaptırmayan sürücüler ile ''emniyetsiz'' raporu verilen araçlarla trafiğe çıkanlara 488 lira idari para cezası uygulanacak.
 
Ayrıca kırmızı ışık kuralını son ihlalden geriye doğru bir yıl içerisinde üç kez ihlal ettiği tespit edilen sürücülerin 30 gün, ikinci defa üç kez ihlal edenlerin 45 gün, üçüncü veya daha fazla defa ihlal ettiği tespit edenlerin de 60 gün süreyle sürücü belgesine el konacak.
 
CEP TELEFONU KULLANANA 235 LİRA CEZA
 
Seyir hâlinde cep ve araç telefonu ile benzer haberleşme cihazlarını kullananlara daha evvel uygulanan 108 lira idari para cezası da 235 liraya yükseltildi.
 
YAYAYA İLK GEÇİŞ HAKKI ZORUNLULUĞU
 
Açıklanan kanun kapsamında araç sürücülerine durarak, yayalara ilk geçiş hakkı verme zorunluluğunun da getirildiği vurgulandı. Buna göre sürücüler, yaya veya okul geçitlerinin yanı sıra kavşak giriş ve çıkışlarında da yavaşlamak mecburiyetinde bulunuyor. Bu kurala uymayan sürücülere uygulanan 235 lira para cezası da 488 liraya çıkarıldı.
 
Son olarak yayaların, geçişlerde araçların hız ve uzaklığını göz önünde bulundurma yükümlülüğünün de kaldırıldığı aktarıldı.
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol