TKDK'den alınan destekle 'merasız koyunculuk' başarısı
TKDK'nin hibe desteğiyle Afyonkarahisar'da kurulan tesiste, hayvanların canlı ağırlıklarında artış sağlandı, kuzu ölüm oranları yüzde 2’lere düşürüldü.
- Kredi
- 21 Ocak 2019 15:58
- Son Güncelleme: 21 Ocak 2019 16:12

Afyonkarahisar'ın Bolvadin kentine bağlı Erkmen Gölü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) yüzde 60 hibe desteğiyle kurulan tesiste, "Merasız Koyunculuk" projesi sayesinde hayvanların canlı et ağırlığında ciddi artış sağlanırken, kuzu ölüm oranları ise yüzde 2'lere düşürüldü.
TESİSİN YÜZDE 60’I HİBE İLE ALINDI
Gazetecilere konuşan Kooperatif Başkanı Ömer Gani Tek, 483 ortaklarıyla 50 senedir 3 bin dekar arazide sulu tarımla uğraştıklarını ifade ederek, yönetim kurulunun kararı kapsamında küçükbaş hayvancılık sektörüne yöneldiklerini anlattı. TKDK’yle 2014’te "Merasız Koyunculuk" projesiyle yollarının kesiştiğini belirten Tek, projelerinin kabul gördüğünde aynı yıl başlattıkları inşaatın 2015 yılında tamamlandığını dile getirerek, makine ekipmanıyla birlikte 1 milyon 855 bin liraya mal olan tesislerinin, yüzde 60'lık kısmını TKDK'den hibe olarak aldıklarını bildirdi.

EN YÜKSEK ET VERİMİ VE KUZU DOĞUM ORANI ARTIŞI SAĞLANDI
Tek, Bolvadin'de koyunculuğun yok olma noktasına geldiğini anımsatarak, kendilerinin de kooperatif olarak koyunculuğu yeniden canlandırmak ve ortaklarını sevdirmek için bu projeyi yaptıklarını anlattı. Bu işi de merasız olarak başardıklarını kaydeden Tek, 2015’de Balıkesir'den Merinos cinsi koyunları getirip işe başladıklarını vurgulayarak, yaklaşık 4 yıldır tesislerinde koyunların mazgal üzerinde, tırnakları toprağa değmeden merasız şekilde, en yüksek et verimi ve kuzu doğum oranı artışını sağladıklarını ileri sürdü. Tesisin merasız koyunculukta Türkiye'ye örnek olabileceğini öne süren Tek, elde ettikleri başarının Türkiye genelinde ilgi çekmeye başladığına işaret etti.

HAYVANLARIN EN BÜYÜK AVANTAJI HASTALIKLARA KAPALI OLMASI
Tek, merasız koyunculuk vesilesiyle hayvanların kuzulama sayısı ve et verimindeki ciddi artışla ekonomiye katkı sağladığına dikkati çekerek, merasız koyunculuğun en büyük avantajının, hayvanların dışarıya çıkmadığı için hastalıklara kapalı olması olduğunu savundu. Yine hayvanlarda en az yem oranıyla en yüksek verimin elde edilmesi olduğunu kaydeden Tek, genellikle tesislerinde kasaplık kuzu yetiştirdikleri bilgisini paylaşarak, kuzuların 4 aylık süre içerisinde 50-55 kilograma geldiğini aktardı. Tek, bu şekilde üretimi sağlanan kuzuların, hem et sektörüne hem de damızlık olarak üyelere ve bölgedeki üreticilere satıldığını dile getirdi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Kabu ise üniversite olarak projeye destek verdiklerini anlatarak, merinos ırkı koyunların et verimi anlamında projeye uygun olduğunu iddia etti. Afyonkarahisar’ın kış memleketi olduğu için meraların çok aktif kullanılamadığını vurgulayan Kabu, bir şekilde merasız koyunculuğa geçilmesinin artık bir ihtiyaç olduğunu belirterek, bu sistem ile birlikte yıl boyunca koyunlardan kuzu alma, hastalığa kapalı olma ve hayvan takibi avantajının sağlandığını söyledi.