kapat ikonu

TAP'ın da TANAP gibi hızlı bitirilmesini ümit ediyoruz

Bakan Dönmez, TAP projesinin de TANAP gibi en hızlı bir biçimde bitirilmesinin ümit edildiğini bildirdi.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Güney Gaz Koridorunun, bölge ülkelerinin iş birliği yapma konusundaki kararlılığını gösteren en önemli projelerin başında geldiğini ifade ederek, Güney Gaz Koridorunun 45 milyar doları geçen yatırım gereksinimiyle üretimden nihai tüketiciye dek büyük bir değer zinciri yarattığını belirtti.
 
Proje, bölge ülkeleri arasında uyum, dayanışma ve uzlaşı vesilesiyle hayata geçti
 
Projenin bölge ülkeleri arasında uyum, dayanışma ve uzlaşı vesilesiyle hayata geçtiğini anımsatan Dönmez, bölgedeki diğer projelerin de bu siyasi uzlaşıya örnek olması gerektiğinin altını çizerek, Güney Gaz Koridorunun "belkemiği" olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın (TANAP) ülkeler arasındaki ortaklığın güzel bir örneği olduğunu savundu.
 
Türkiye-Azerbaycan kardeşliği sınırları aştı
 
Dönmez, geçen sene 12 Haziran tarihinde TANAP'ın zamanında tamamlanmasına tanıklık edildiğine dikkati çekerek, Türkiye'ye ilk gaz teslimatının 30 Haziran 2018 tarihinde gerçekleştirildiğini hatırlattı. Önümüzdeki dönemde Yunanistan sınırına dek olan kısmın altyapı çalışmalarının da bitirileceğini müjdeleyen Dönmez, bu kapsamda TAP projesinin de TANAP gibi en hızlı bir biçimde bitirilmesinin ümit edildiğini yineleyerek, Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin TANAP ile bölge coğrafyasının sınırlarını aştığını, yeni kıtalara ve yeni insanlara eriştiğini açıkladı.
 
TANAP ile Türkiye'nin enerjide anahtar ülke konumu güçlenecek
 
Dönmez, TANAP’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in güçlü iradeleri ve komşu ülkelerin vizyoner yöneticileri vesilesiyle ortaya çıktığına işaret ederek, Azerbaycan ve Türkiye’nin güçlü enerji vizyonu vesilesiyle birçok işin hep birlikte başarıldığını vurguladı. Bu güçlü bağların, bu derin kardeşlik ve muhabbetin, insanlığa kalacak en büyük miras olduğunu dile getiren Dönmez, TANAP’ın kaybedeni olmayan tarihî bir proje olduğunu kaydederek, TANAP ile Türkiye'nin enerjide anahtar ülke konumunun güçleneceğini ileri sürdü. Dönmez, Azerbaycan’ın tedarikçi ülke pozisyonuyla yeni pazarlara ulaşacağını anlatarak, Avrupa’nın da kaynak ülke ve güzergâh çeşitliliğinin artacağını söyledi.
 
TANAP’ın Avrupa arz güvenliğine verdiği katkının yanı sıra, Türkiye’nin enerji politikası bakımından da tamamlayıcı ve destekleyici bir unsur olacağını öne süren Dönmez, geçen iki senede, altyapı projeleri geliştirip doğal gazda arz güvenliğini geliştirmeye yönelik çok önemli adımlar atıldığına değinerek, bu doğrultuda iki FSRU tesisinin devreye alındığını ve mevcut LNG terminallerinin kapasitelerinin yüzde 100'e yakın bir oranda artırıldığını duyurdu.
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol