Süper teşvikle birlikte silisyumdan güneş paneli
Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi'nden faydalanan bir firma, Niğde'de kuracağı bin megavat gücünde üretim kapasiteli entegre tesisinde, silisyum madeninden güneş enerjisi paneli üretimi yapmaya hazırlanıyor.
- Sektörel
- 04 Şubat 2019 13:46

"Süper teşvik" olarak bilinen Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi'nden faydalanacak firmalar arasında bulunan Eko Temiz Enerji AŞ tarafından Niğde'de kurulacak entegre tesiste, silisyum madeninden güneş paneli elde edilecek.
80 KRİSTAL TEKNOLOJİYLE GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALLERİ YAPILDI
Eko Temiz Enerji AŞ CEO’su Serhan Süzer, 2013 yılında elektrik üreten fotovoltaik teknolojisine geçiş yapıp, pek çok güneş enerjisi santraline (GES) imza attıklarını belirterek, bir sonraki aşama olarak bilinen teknolojiye yatırıma hazır olduklarını dile getirdi. 5 yıllık bir planlamanın arından bugünlere geldiklerini ifade eden Süzer, dünyada yüzde 80 kristal teknolojiyle güneş enerjisi santralleri yapıldığına işaret ederek, kristal teknolojinin, silisyum kökenli olduğunu bildirdi. Süzer, silisyum madeninden elde edilen metalik külçe ve plakaların kimyasal süreçten geçmesinin ardından güneş hücresi hâline geldiğini kaydederek, daha sonra hücrelerin çerçevelendiğini ve güneş paneli hâline getirildiğini anlattı.
FİNANSAL KAPAMA BİTMEK ÜZERE
Süzer, silisyum madeninden en son panel çıkana dek bütün süreçlerin bir yerde entegre bir biçimde üretilmesinin hayalini kurduklarını ve hazırladıkları projeyle birlikte teşvikten yararlanmaya hak kazandıklarını vurgulayarak, finansal kapamayı bitirmek üzere olduklarını ve yakında fabrikanın temelini atacaklarını ilan etti.
HER ÜRETİLEN PANEL CARİ AÇIĞI KAPATACAK
Yaklaşık 600 dönümlük bir arazide güneş paneli üretimi gerçekleştireceklerine işaret eden Süzer, içinde bütün süreçlerin olduğu bin megavat kapasiteli bir fabrika kurmayı hedeflediklerini anlatarak, yerli madenlerden yerli panelin üretilmesi ile birlikte, bir de yanına depolama koyulduğunda Türkiye’nin enerjide hiçbir şeye ihtiyacının kalmayacağını öne sürdü. Süzer, tam enerji bağımsızlığının da o zaman sağlanacağını savunarak, güneş paneli üretildiğinde her üretilen panelin Türkiye’nin cari açığını kapatacağını iddia etti. Cari açığın yüzde 80-90'ının enerji ithalatından kaynaklandığını anımsatan Süzer, yani petrolün, doğal gazın yurt dışından ithal edildiğini kaydederek, bütün bunların bütçede ağır bir yük olduğunu aktararak, üretilecek her panelin, dışa bağımlılığı azaltacağını bildirdi.
5 BİN İSTİHDAM SAĞLANACAK
Süzer, üretecekleri panelleri Mersin Limanı’ndan ihraç edecekleri için bu işi Niğde’de yapmak istediklerini anlatarak, hem ihracata katkı yapacaklarını hem de 500 kişilik istihdam yaratacaklarını söyledi. Yakınlarda yine bir kümelenme olacağından bahseden Süzer, güneş enerjisi firmalarının bir arada olacağını ve bu firmalarda yaklaşık 3 bin 500 kişinin çalıştırılmasının ön görüldüğünü dile getirerek, toplamda 5 bin civarında istihdam sağlanacağını belirtti.