kapat ikonu

Su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatta vites yükseltti

Su ürünleri ve hayvansal mamulleri sektörü, geçen sene 2,5 milyar dolar olan 2023 hedefini aşarken, 2023 yılı için hedeflerini de revize ederek, 4 milyar dolara çıkardı.

  • Sektörel
  • 21 Ocak 2019 13:57
  • Son Güncelleme: 21 Ocak 2019 14:16
ASHİB Başkan Yardımcısı Yamanyılmaz, sektörün geçen sene, 2,5 milyar dolar olan 2023 hedefini geçtiğini ifade ederek, 2023 yılı için hedeflerini tekrardan revize ettiklerini ve 4 milyar dolara çıkardıklarını bildirdi.
 
Gazetecilere konuşan Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçıları Birliği (ASHİB) Başkan Yardımcısı Ali Can Yamanyılmaz, su ürünleri, kanatlı et ve yumurta, süt ve süt ürünleri ile bal ve diğer hayvansal mamulleri içinde barındıran sektör ihracatının 2018 yılında değerde bir önceki seneye kıyasla yüzde 11,2’lik artış sergilediğini dile getirdi.
 
GEÇEN SENE 2,5 MİLYAR DOLAR HEDEFİ AŞILDI
 
Sektör ihracatının donmuş ve konserve su ürünleri, balık, yumurta, süt ve ürünleri, beyaz et ve deri, bağırsak, bal ve kırmızı et üzerinde yoğunlaştığını kaydeden Yamanyılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde 2023 yılı için sektör olarak belirlenen ihracat taahhüdünü yerine getirdiklerini vurgulayarak, geçen sene oluşan 2 milyar 513 milyon 893 bin dolar ihracatla, 2,5 milyar dolar hedefini aştıklarını ve 2023 için hedeflerinin tekrardan revize edip 4 milyar dolara çıkardıklarını yineledi.
 
ALT ÜRÜN GRUPLARINDA İLK SIRAYI SU ÜRÜNLERİ ALDI
 
Ali Can Yamanyılmaz, alt ürün gruplarında da ilk sırayı 958 milyon dolar ihracatla su ürünlerinin aldığı bilgisini paylaşarak, su ürünlerini 607 milyon dolarla kümes hayvanları, 431 milyon dolarla yumurtanın izlediğine işaret etti.
 
EN FAZA İHRACAT YAPILAN ÜLKELER
 
En fazla ihracatın Irak, Hollanda, İtalya, Libya ve Suudi Arabistan'a yapıldığını, en fazla ihracat artışı yaşanan ülkelerin de Ruanda, Seyşel Adaları ile Myanmar olduğuna dikkati çeken Yamanyılmaz, su ürünlerinde kilogramda ihracat ortalamasının 5,5 dolar, hayvansal mamullerde ise 2 dolar seviyesinde olduğunu aktararak, katma değeri yüksek sektörün aynı anda emeğin yoğun olmasıyla da özellikle kırsal nüfusta istihdam oluşturduğunu savundu.
 
AFRİKA HEDEF KITA OLARAK GÖRÜLÜYOR
 
Sektörün gelecek dönemde ihracatını daha da artırmak adına Afrika'ya yoğunlaşacağını ifade eden Yamanyılmaz, Afrika'ya önemli ihracat hamlesi gerçekleştireceklerini vurgulayarak, Afrika'yı hem beyaz et hem de konserve balık ürünlerinde hedef kıta olarak gördüklerini anlattı. Yamanyılmaz, önümüzdeki günlerde Fildişi Sahilleri, Gana, Kenya, Tanzanya ile Ruanda ve Güney Afrika'da pazarın geliştirilmesi adına çalışmalar yapacaklarını belirterek, ikili ticari heyetler yapılacağını bildirdi. Yamanyılmaz, bunun ardından Latin Amerika ülkelerine yöneleceklerini aktararak, Panama, Venezuela, Peru'ya ticari heyetler yollanacağını duyurdu.
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol