kapat ikonu

Sözleşmeli üretimle tarımda kalite artacak

"Sözleşmeli Üretim Projesi" sayesinde tarımda kalitenin daha iyi noktalara taşınacağını vurgulayan Poyraz, üreticinin satış kaygısından kurtulduğu zaman yalnızca kaliteli üretime odaklanacağını savundu.

  • Sektörel
  • 19 Şubat 2019 12:45
  • Son Güncelleme: 19 Şubat 2019 13:05
Gazetecilere açıklamalarda bulunan Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (Tarım Kredi) Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, sözleşmeli üretim modelinden çiftçinin de sanayici gibi yarar sağladığını dile getirerek, bu modelde üreticinin satış kaygısı yaşamadan üretime yönelik ekip biçme işlemini gerçekleştirdiğini belirtti.
 
Hazırlanan formüle sanayiciler razı oldu
 
Vişne üretiminin sanayiciye satışıyla başladıkları projenin genişletilerek yeni ürünlerle devam edeceğini ifade eden Poyraz, meyve suyu konusunda yaptıkları çalışmaların öneminden bahsederek, sanayicinin yaşadığı kaygılardan bahsetti. Poyraz, ortak bir proje geliştirdiklerini ve ürünleri piyasa fiyatının bir tık üstünde satacaklarını ancak satış fiyatının da aşağı düşürülmeyeceği ile ilgili çalışma hazırladıklarını anlatarak, sanayicinin de bu formüle razı olduğunu bildirdi.
 
Piyasa fiyatı 1,5 TL olan ürünler 1,9 TL’den sanayicilere teslim ediliyor
 
Vişnenin piyasa fiyatının 1,5 TL olduğunu, 1,9 TL’den sanayiciye teslim edilmesi konusunda sanayicilere teklif götürdüklerine işaret eden Poyraz, yapılan çalışmaların da sanayicilerin işlerine geldiğini ve kabul ettiğini söyleyerek, bu kapsamda vişnenin yanında kiraz, kayısı ve şeftalide de üreticiden bu sene hemen hemen 200 bin ton alım yapıp sanayicilere teslim edileceğini ve bu konuda geçen hafta içerisinde anlaşmaya varıldığını duyurdu.
 
Pazarın ihtiyacı olan ürün bir sonraki sezon için üretilecek
 
Poyraz, çiftçiyle kurulan doğru ilişki vesilesiyle pazarın ihtiyacı olan ürünü bir sonraki sezon için ürettirmeyi amaçladıklarına dikkati çekerek, bu biçimde makarna sanayicileriyle de protokol imzaladıklarını açıkladı. Sanayicinin ürün talebine göre üretim planı yapılmasının herhangi bir engel teşkil etmediğini aktaran Poyraz, üreticileri üretim aşamasında kendilerinin yönlendireceğini kaydederek, onların da satış ile ilgili kaygılarının olmayacağını, Tarım Kredi tarafından bu ürünlerin doğrudan alımının yapılacağını ve bunun da garantisinin verileceğini anımsattı.
 
Sözleşmeli üretimle tarımda kalite artacak
 
Poyraz, bunun tek yolunun da kooperatif örneklerinde olduğu gibi, diğer aktörlerin talebine bağlı olarak ürün planlaması kapsamında, üreticiden alacağı ürünleri öncesinden sipariş edip ürettirmekten geçtiğini öne sürerek, sözleşmeli üretimle tarımda kalitenin artacağını iddia etti.
 
‘’Sözleşmeli Üretim Projesi’’ çiftçinin de sanayicinin de işine geliyor
 
Üreticinin satış kaygısından kurtulduğunda yalnızca kaliteli üretime odaklanacağını yineleyen Poyraz, bunun Tarım ve Orman Bakanlığının havza bazlı üretim projesiyle de örtüştüğünü hatırlatarak, ‘’Sözleşmeli Üretim Projesi’’nin çiftçinin yanı sıra sanayicinin de işine geldiğini ileri sürdü.
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol