Sosyal Hizmet Merkezlerinden 10 milyon vatandaş faydalandı
Bakan Selçuk, çocuk, kadın, engelli, yaşlı hizmetleri ile şiddet mağdurları, madde bağımlılığı ve sosyal yardımlar alanlarında hizmet veren sosyal hizmet merkezlerinden 2018 yılında 10 milyon vatandaşın faydalandığını açıkladı.
- Gündem
- 23 Ocak 2019 16:30
- Son Güncelleme: 23 Ocak 2019 16:36

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından, çocuk, genç, kadın, erkek, engelli ve yaşlı bireylere koruyucu, önleyici hizmetlerin tek bir çatı altında verildiği Sosyal Hizmet Merkezlerinde (SHM) çalışmalar tüm hızıyla sürdürülüyor.
10 MİLYON VATANDAŞ SHM’DEN FAYDALANDI
Gazetecilere konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, ihtiyaç sahiplerini tespit edip, sosyal hizmet müdahalesini ve takibini gerçekleştiren SHM'lerde, çocuklara, gençlere, kadınlara, erkeklere, engellilere, yaşlılara ve ailelerine koruyucu, önleyici, destekleyici, geliştirici hizmetler ile rehberlik ve danışmanlık hizmetleri verildiğini ifade ederek, toplamda bu tarz hizmetlerden 10 milyon vatandaşın faydalandığını söyledi. Selçuk ayrıca bu hizmetlerin neticesinde yaklaşık olarak 20 milyon TL'nin harcandığını anlattı.
AİLE İÇİ ŞİDDETİ ÖNLEME VE REHBERLİK GİBİ BİRÇOK HİZMET BAŞVURULARI DEĞERLENDİRİLDİ
Bakan Selçuk, gerektiğinde kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerle iş birliği içerisinde bu hizmetlerin koordine edildiğini vurgulayarak, merkezlerde ayrıca aile içi şiddeti önleme ve rehberlik, madde bağımlılığı ile mücadele, sosyo-ekonomik destek, şehit ve gazi ailelerine yönelik hizmet başvuruların da değerlendirildiğini belirtti.
2018’DE MERKEZLERİN SAYISI 321 OLDU
Çocuk, kadın, engelli, yaşlı hizmetleri ile şiddet mağdurları, madde bağımlılığı, sosyal yardımlar gibi birçok alanda hizmet vermesi için faaliyete geçirilen Sosyal Hizmet Merkezlerinden geçen sene 10 milyon vatandaşın faydalandığını bildiren Bakan Selçuk, sosyal hizmet merkezlerin sayısının, 2013 yılında 120 iken 2018 yılında 321'e ulaştığına işaret etti.
MERKEZLERİN SAYISI 2023’E KADAR 424’E ULAŞACAK
Bakan Selçuk, geçen sene ise 45 SHM hizmet vermeye başladığını anımsatarak, 43 ilde de 2023 yılına kadar planlanan merkezlerin tamamının hizmete açıldığını vurguladı. Selçuk, nöbetçi meslek elemanlarının bulunduğu ve 7/24 esasına göre çalışmalarını sürdüren merkezlerin sayısının, 2023 yılına kadar 424'e ulaştırılmasının hedeflendiğini duyurdu.
ŞÖNİM’İN OLMADIĞI YERLERDE SHM’LER DEVREYE GİRİYOR
Bakan Selçuk, SHM'lerde uygulama, eğitim ve danışmanlık, şehit yakını ve gaziler ile diğer kurumların müdahalesini gerektiren alanlara yönlendirme gibi 4 genel hizmet alanı bulunduğuna dikkati çekerek, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinin (ŞÖNİM) bulunmadığı kentlerde, bu birimin görevini SHM'lerin yaptığını belirtti. Bakan Selçuk, ŞÖNİM'lerde çalışan psikolojik danışmanlar ve rehberler, öğretmenler, psikologlar, sosyologlar ve sosyal hizmet uzmanların da bu merkezlerde görev aldığını aktardı.