kapat ikonu

Sonbahar yağışları çiftçiyi hem sevindirdi hem üzdü

Şanlıurfa'da son iki ayda etkili olan yağışların, buğday, arpa ve mercimek üreticilerini sevindirdiği, pamuk ve mısır üreticilerini üzdüğü öğrenildi.

  • Sektörel
  • 29 Aralık 2018 13:38
  • Son Güncelleme: 29 Aralık 2018 13:40
Şanlıurfa’da sonbahar aylarında erken başlayan ve aralıksız devam eden yağış sebebiyle, pamuğun yaklaşık yüzde 40'ı, mısırın ise yüzde 80'inin hasadı gerçekleşemedi. Yağan yağışlar pamuk ve mısır üreticisini üzdü, arpa ve mercimek üreticisini ise sevindirdi. Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, yağışların başlamasıyla beraber hububat üreticisini mutlu ettiğini ifade ederek, yağışların çok faydalı olduğunu ileri sürdü.
 
Geçen yıl, yağışların az olması sebebiyle hububatta istenilen rekoltenin elde edilemediğini hatırlatan Eyyüpoğlu, bu sene güzel ürün alacaklarını ifade ederek, yağışın bazı üreticileri sevindirirken bazılarını da üzdüğünü aktardı.
 
PAMUK VE MISIR ÜRETİCİLERİ ZOR DURUMDA
 
Eyyüpoğlu, özellikle sulu tarımın gerçekleştiği alanlarda pamuk ve mısırın yağışlardan olumsuz etkilendiğine dikkati çekerek, bu sene erken gelen ve aralıksız düşen yağış sebebiyle Şanlıurfa'da pamuk ve mısır üreticilerinin zor durumda kaldığını anlattı.
 
PAMUK VE MISIR ÜRETİMİ BÜYÜK DÜŞÜŞ YAŞAYACAK
 
Yağış sebebiyle biçerdöverlerin tarlaya giremediğini ve hasadın yapılamadığını dile getiren Eyyüpoğlu, şu an itibarıyla pamuğun yüzde 40’ının mısırın 80'inin ise yüzde tarlada kaldığını öne sürerek, yağışın bu şekilde devam etmesi hâlinde pamuk ve mısır üretiminin büyük düşüş yaşayacağını vurguladı. Eyyüpoğlu, bundan dolayı çiftçilerin de büyük zarara uğrayacağını anımsatarak, her sene çiftçilerin dört gözle beklediği yağışların erken ve fazla düşmesi onları hem sevindirdiğini hem de üzdüğünü söyledi.
 
YAĞIŞ GEÇEN SENEYE GÖRE 6 KATINA ÇIKTI
 
Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, ise son dönemlerde küresel iklim şartlarının değişimi ile birlikte, dengesiz bir yağış rejiminin meydana geldiğini dile getirerek, Şanlıurfa'da geçen sene ekim ve aralık ayları arasında metrekareye toplam 40 kilogram yağış düştüğünü anımsattı. Bu sene aynı dönemde yağış miktarının yaklaşık 6 kat artışla metrekareye 240 kilogramı aştığı bilgisini paylaşan Öztürkmen, bundan dolayı kentte pamuk ve mısır tarımı gerçekleştiren çiftçilerin uzun yıllar deneyim ve ekipmanlarının olmasına karşın, hasatlarını yetiştiremediğini söyledi.
 
Öztürkmen, yağmurun tarlada hasadı bekleyen pamuğun kalitesinin düşmesine, ıslanan pamuğa bulaşan tozların da pamuğun renginin bozulmasına sebep olduğunu dile getirerek, mısırda ise hasada yakın danede azalan nem oranının arttığını, danede küflenmelere sebep olduğunu vurguladı. Öztürkmen, yağış fazlalığının olumsuzlukların yanında olumlu etkileri de olduğunu savundu.
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol