kapat ikonu

Sevgililer Günü'nde 3,5 milyon gül satışı hedefleniyor

SÜSBİR Başkanı, Sevgililer Günü nedeniyle bu sene gül talebinde yüzde 20'lik artış beklediklerini vurgulayarak, çiçekçilerin bu sene yaklaşık 3,5 milyon gül satacağının tahmin edildiğini aktardı.

  • Sektörel
  • 09 Şubat 2019 14:07
  • Son Güncelleme: 09 Şubat 2019 14:15
Gazetecilere konuşan Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dündar, 14 Şubat Sevgililer Günü’ne kısa bir süre kalırken, sevginin ve aşkın sembolü olan gülün tekrardan gündemde olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin gül üretiminde kendi ihtiyacını karşılamakta yeterli olmadığını ve talebin ithalatla karşılandığını bildirdi.
 
Sevgililer Günü için şubatta ocak ayının 4 katından fazla kesme çiçek ithalatı yapıldı
 
Türkiye’de gül üretiminin oldukça maliyetli bir üretim alanı olduğuna işaret eden Dündar, özellikle Sevgililer Günü için yapılan hazırlıklarda bu maliyetin daha da arttığını dile getirerek, kış koşullarının seralardaki ısıtma ve işçilik maliyetleri ile gübre ve ilaç gibi üretim girdilerini yükselttiğini, daha uygun fiyat ve kalitedeki ithal güllerle rekabeti zorlaştırdığını belirtti. Sevgililer Günü'nde talebi karşılamak adına hemen her sene şubat ayında, ocak ayının 4 katından daha fazla kesme çiçek ithalatı yaptıklarına dikkati çeken Dündar, 2018 yılında toplam 3 milyon dolar olan kesme çiçek ithalatının 800 bin dolarlık kısmının şubatta gerçekleştiğini kaydederek, bunun yaklaşık yüzde 75'ini güllerin oluşturduğunu duyurdu.
 
Çiçekçiler 3,5 milyon gül satacak
 
Dündar, Sevgililer Günü vesilesiyle gül talebinde yaklaşık yüzde 20'lik artış beklendiğine dikkati çekerek, bu sene çiçekçilerin yaklaşık 3,5 milyon gül satacağının tahmin edildiğini yineledi. Talep artışının sebebini, döviz kurundaki yükselişe karşın gül fiyatlarının geçen seneyle aynı seyretmesi ve en anlamlı ve en ekonomik hediye olmasından dolayı olduğunu vurgulayan Dündar, Türkiye'de kesme gül üretiminin geçen sene bir önceki seneye nazaran yüzde 15 artış gösterdiğini açıklayarak, bu sene ise yükselen maliyetlerden ötürü üretimde artış beklemediklerinin altını çizdi.
 
İhracat 19 bin doları aştı
 
Kesme gül üretiminde Türkiye’nin rekabetçi olabilmesi için yüksek teknolojili sera yatırımlarına ve maliyetlerin düşürülmesine ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Dündar, gülde maliyetleri düşürecek desteklere, kalite ve çeşit artıracak Ar-Ge faaliyetlerine ihtiyaç duyulduğunu belirterek, 2018 yılında dış ticaret fazlası veren süs bitkileri sektörünün, 2019 yılı hedeflerini de ihracat üzerinde kurguladığını anlattı. Dündar, son 5 senelik rakamlara bakıldığında, 2014 yılında 5 milyon 58 bin 613 dolar olan gül ithalatının geçen sene 2 milyon 125 bin 676 dolara gerilediğini anımsatarak, söz konusu dönemde ihracatın da 19 bin 747 dolardan 24 bin 332 dolara yükseldiğini ilan etti.
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol