kapat ikonu

Seramik sektörüne turizm dopingi

Seramiksan Satış Müdürü, özellikle yurt dışından gelen turist sayısındaki artışın, kendilerine turizm yatırımlarıyla ilgili bir satış imkânı yarattığını anlattı.

Gazetecilere konuşan Seramiksan Satış Müdürü Süreyya Çağlar, 2018 yılında karşılaşılan turist akını sebebiyle birçok turizm tesisinin restorasyonlarını ertelediğine dikkati çekerek, özellikle yurt dışından gelen turist sayısındaki artışın, kendilerine turizm yatırımlarıyla ilgili bir satış imkânı yarattığını ve şu anda birçok otele, devre mülklere ve tatil köylerine malzeme satabildiklerini ifade etti.
 
TÜRK SERAMİK SANAYİSİ DÜNYADA 9, AVRUPA’DA 3’ÜNCÜ BÜYÜK ÜRETİCİ
 
Türk seramik sanayisinin dünyanın 9'uncu, Avrupa'nın 3'üncü büyük üreticisi olduğunu hatırlatan Çağlar, Türkiye'nin senelik üretim kapasitesinin 400-450 milyon metrekare seviyesinde bulunduğuna işaret ederek, Türkiye'nin seramik-sağlık gereçleri (Vitrifiye) kategorisinde dünyada çok güçlü olduğunu belirtti. Çağlar, Türk vitrifiye sanayisinin dünyanın en büyük üreticilerinden bir tanesi olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin vitrifiyede yıllık 22 milyon parça ürettiği bilgisini paylaştı. Adetsel olarak Türkiye’nin Avrupa'nın en büyük ihracatçısı olduğunu vurgulayan Çağlar, dünyaya lavabo, klozet üretip, sattıklarını, bildirerek, üstelik dünyada bilinen pek çok büyük markaya da üretim yaptıklarını duyurdu.
 
KATMA DEĞERLİ ÜRETİM İÇİN ULUSLARARASI MARKALARIN YARATILMASI ŞART
 
Çağlar, vitrifiyede kalite olarak dünya standartlarının üstünde üretim yaptıklarını ileri sürerek, Türkiye’nin ürünlerini yurt dışı pazarlarda markalaştırmamasının çok büyük bir problem olduğunu söyledi. Kendilerinin 80-90 dolara ihraç ettiği vitrifiyelerin, yabancı firmaların logosu basılıp Avrupa'da 900 dolara satıldığını savunan Çağlar, Türkiye’nin uluslararası markalara fason üretim yaptığına işaret ederek, üretimlerden daha fazla katma değer alınabilmesi için uluslararası markaların yaratılmasının şart olduğunu anlattı.
 
TÜM TÜRKİYE’DE İNŞAAT SEKTÖRÜNDE CİDDİ BİR YAVAŞLAMA OLDU
 
Çağlar, yurtdışı fuarlara yaptıkları ziyaretlerde kendi ürettikleri ürünlerin yabancı markalar altında çok yüksek fiyatlara satıldığını söyleyerek, Türkiye ekonomisinin 2019'a sıkıntılarla girdiğini, inşaat sektörünün 2018 yılının ağustos ayında başlayan kur dalgalanmasından dolayı olumsuz etkilendiğini kaydetti. Faizlerin yükselmesinin krediyle konut alımlarını vurduğunu belirten Çağlar, bu durumun seramik satışlarını da olumsuz yönde etkilediğini hatırlatarak, özellikle son 2-3 aydır müteahhitlerin daire satışı yapamadığından neredeyse tüm Türkiye'de inşaat sektöründe ciddi bir yavaşlama olduğunu açıkladı.
 
Bu yavaşlamanın etkilerini üreticilerin çok ciddi şekilde hissettiğini dile getiren Çağlar, önümüzdeki dönemde faizlerin yavaş yavaş geriye geleceğini ifade ederek, konut kredi faizlerinin yüzde 1'in altına düşmesi hâlinde yeniden sektörün canlanacağını öne sürdü. Çağlar, fakat şu anki düşüş hızıyla bunun bir 6 ay- 1 sene gerçekleşmeyeceğinin de altını çizdi.
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol