kapat ikonu

Seraların değişime ve dönüşüme ihtiyacı var

SERA-BİR Başkanı Yanmaz, aralık-mayıs döneminde dünyada ürün olmadığını dile getirerek, seracılık alanında yapılacak değişim ve dönüşüm sistemi ile birlikte Türkiye'yi ve Avrupa'yı sağlıklı ürünlerle besleyebileceklerini öne sürdü.

Gazetecilere konuşan Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (SERA-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Yanmaz, aralık-mayıs döneminde dünyada ürün olmadığını ifade ederek, seracılık alanında yapılacak değişim ve dönüşüm sistemi ile beraber Türkiye'yi ve Avrupa'yı sağlıklı ürünlerle besleyebileceklerini kaydetti.
 
BAKAN ALBAYRAK’IN AÇIKLAMALARI HEYECANLANDIRDI
 
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Türkiye İhracatçılar Meclisi Delegeler Çalıştayı'nda Ziraat Bankası tarafından gerçekleştirilecek seracılıkta yüksek kapasite ve verim sağlayacak programa ilişkin açıklamaların kendilerini heyecanlandırdığını vurgulayan Yanmaz, programın örtü altı tarım ile ilgili düzenlemeleri kapsadığını aktararak, sağlıklı gıdaya erişmeyi kolaylaştırmayı hedeflediğini belirterek, seralarının da bir dönüşüme ve modernleşmeye ihtiyacı bulunduğunu, ancak sağlıklı ortamda yetişen ürünlerin, sağlıklı olarak mutfağa ulaşacağını vurguladı.
 
ANTALYA SERANIN BAŞKENTTİ
 
Yanmaz, Türkiye'de yaklaşık 700 bin dekar sera alanı bulunduğunu anımsatarak, bunun yaklaşık 400 bin dekarının Antalya'da olduğunu bildirdi. Turizm şehrinin aynı zamanda seranın da başkenti olduğunu öne süren Yanmaz, ülke genelindeki sera alanlarından yüzde 75'inin örtü altı tarım olarak nitelendirildiğine dikkati çekerek, bunların alçak tünel, yüksek tünel denilen turfanda ürün yetiştirmeye dönük örtü altı tarım olduğunu anlattı.
 
DAHA SAĞLIKLI, KİMYASAL OLMAYAN ÜRÜNLER YETİŞTİRİLİYOR
 
Bunların tümüne sera dendiğinde, doğru yetiştirilen ürün ve alçak tünel ile yüksek tünelde yetişen ürünün karıştırıldığını vurgulayan Yanmaz, topraksız kültür tarımı yapıp, biyolojik mücadele ve tamamen iyi tarım uygulama koşullarıyla tarla domatesinden daha sağlıklı, kimyasal olmayan ürünler yetiştirilebildiğini ileri sürerek, yani ısıtmalı seracılıkta kontrollü tarım yapıp yetiştirilen ürünlerin, tarla ürünlerinden daha sağlıklı olduğunu savundu. Yanmaz, çünkü iklimi kontrol edebildiklerini iddia ederek, Bakan Albayrak’ın seralardaki yatırım destek, teşvik ve dönüşüm kapsamında ele aldığı konunun tam da kendilerinin uzun zamandır dile getirdikleri, tüketicilerin sağlıklı gıdaya ulaşabileceği ortamları oluşturmak için çok da önemli bir gelişme olduğunu aktardı.
 
JEOTERMAL ALANLARDA ISITMALI SERACILIK YAPILARAK 12 AY ÜRETİM BAŞARILABİLİR
 
Yanmaz, bazılarında yalnızca dondan korumak amaçlı ısıtma yapıldığını aktararak, seradaki sıcaklığın 15 derecenin altına inmemesi gerektiğini vurguladı. 15 derecenin altındaki tüm ürünlerde hastalık ve zararlı oluştuğuna dikkati çeken Yanmaz, hastalık ve zararlılarla mücadele etmek için de kimyasalların kullanıldığını ifade ederek, bu kimyasalların da tüketiciye zehir olarak sunulduğunu dile getirdi. Türkiye'nin jeotermal zenginlik açısından Avrupa'da birinci sırada yer aldığını bildiren Yanmaz, özellikle jeotermal alanlarda ısıtmalı seracılık yapılarak 12 ay üretimin başarılabileceğini iddia etti.
 
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol