kapat ikonu

SASA, milyar dolarlık projesinden ilkini bitirdi

Adana'da petrokimya, elyaf gibi kimyasallar elde eden ve üretiminin yarısından fazlasını ihracata gönderen SASA, 1 milyar dolarlık iki projesinden ilkinde çalışmalarını bitirdi.

  • Sektörel
  • 10 Şubat 2019 23:26
  • Son Güncelleme: 10 Şubat 2019 23:46
Gazetecilere açıklamalarda bulunan SASA Genel Müdürü Mehmet Şeker, 1966’da kurulan ve Sabancı Holding'den Erdemoğlu Holding'in satın aldığı firmanın Türkiye'nin en büyük polyester üreticisi olduğuna işaret ederek, tesislerinde hayatın birçok alanında kullanılan polyesteri yaptıklarını bildirdi. Şu anda günde bin ton üretimlerinin bulunduğunu dile getiren Şeker, üretimlerinin yarısından fazlasını ihracata gönderdiklerini ifade ederek, şu anda 45 ülkeye ihracat yaptıklarını vurguladı.
 
1 milyar dolarlık yatırımın yüzde 25’lik kısmı teşvik kapsamında
 
Şeker, 180 ila 200 milyon dolar arasında ihracatlarının bulunduğunu ifade ederek, bu ihracatın yeni tesislerin yapılmasıyla birlikte ciddi şekilde artırılmasını planladıklarını anlattı. Yeni tesislerle birlikte günlük üretimlerinin 3 bin ton aralığına geleceğine dikkati çeken Şeker, 1 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını, bunun yüzde 25'lik kısmının teşvik kapsamında olduğunu anımsatarak, şu an elyaf tesisinin bittiğini, devreye alma çalışmalarının yapıldığını açıkladı.
 
2020’de 2 milyar dolarlık üretimin yarısı ihracata gönderilecek
 
Bunun 2-3 ayı bulacağını vurgulayan Şeker, ilk ürünlerin müşterilere gönderileceğinin altını çizerek, onların da onayını aldıktan sonra üretime başlayacaklarını duyurdu. Şeker, polyesterin bir türü olan poy tesisi inşaatının da neredeyse bitmek üzere olduğunu aktararak, 2019 yılının sonunda faaliyete geçebilir pozisyona getirmeyi hedeflediklerini kaydetti. Şeker, 2020 yılında SASA’nın, yaklaşık 2 milyar dolarlık ciro yapacağını ileri sürerek, bunun da yaklaşık yarısının ihraç edileceğini söyledi.
 
Polyesterin ham maddesi üretilecek
 
Şeker, SASA'nın şu anda kullandığı polyesterin ham maddesini yapma hedefi bulunduğunu vurgulayarak, bu doğrultuda çalışmalarının devam ettiği bilgisini paylaştı. Adana'nın Yumurtalık kentinde yapacakları yeni yatırımla birlikte polyesterin ham maddesini üreteceklerine dikkati çeken Şeker, bundan dolayı Çinliler ile çok rahat rekabet edebilir hâle geleceklerini öne sürerek, şu anda Çinlilerin bunu ürettiği için Türkiye’den bir adım önde olduğunu ve daha ucuza verebildiğini anlattı.
 
Şeker, bunların üretilmesinin ardından Türkiye'ye giren polyesterin ham maddesi olan PTA miktarının azaltılacağını iddia ederek, yaklaşık 1,5 milyar dolar cari açığa da katkısı olacağını ilan etti. Türkiye'nin ham maddeyi üretmesi ve bununla da dünyayla rekabet etmesi gerektiğinin şart olduğunu ifade eden Şeker, Türkiye'nin artık bunları yapması gerektiğini dile getirerek, yurt dışından ham madde alım döneminin bitmesi gerektiğini vurguladı
Etiketler
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol