Rekabet ihlallerinin önlenmesi 10 milyar TL kazandırdı
Rekabet Kurumu Başkanı, tüketici refahı kapsamında gerçekleşen çalışmalarla birlikte 3 sene içinde tüketici lehine 10 milyar TL kazancın sağlandığını ifade etti.
- Gündem
- 19 Şubat 2019 15:11
- Son Güncelleme: 19 Şubat 2019 15:43

Tüketici refahı kapsamında gerçekleşen çalışmaların ardından 3 sene içerisinde tüketici lehine 10 milyar TL kazancın sağlandığı öğrenildi.
3 senede 26 karar tüketici refahına ortalama 10 milyar TL kazanç oluşturdu
Gazetecilere açıklamalarda bulunan Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak, kurum olarak rekabeti sınırlayan her türlü eylem, hâkim durumun kötüye kullanılması, rekabeti bozmaya yönelik her türlü birleşme ve devralma gibi durumlar ile ilgili inceleme yaptıklarını dile getirerek, rekabet ihlallerinin önlenmesiyle tüketici refahına önemli katkılar sağlandığını bildirdi. 21 senedir Rekabet Kurumu’nun olduğunu ve bugüne dek hemen hemen 3 binden fazla kararın alındığına işaret eden Torlak, yapılan bir çalışmada 2014-2016 seneleri arasındaki 26 kararın tüketici refahına ortalama 10 milyar TL kazanç oluşturduğuna dikkati çekerek, bu kararların alınmaması hâlinde, fiyatların artmaya devam edeceğini savundu.
Rekabet Kurumu tüketici refahına önemli bir katkı sağladı
Torlak, bunların önlenmemesi durumunda tüketicinin cebinden 10 milyar TL para çıkacağına işaret ederek, Rekabet Kurumunun, tüketici refahına direkt olarak faydasının gözükmemekle beraber aldığı kararların etkisiyle tüketici refahına önemli bir katkı sağladığını vurguladı. Piyasalarda, daha rekabetçi bir alanda teşebbüslerin birbirleriyle rekabet etmesinin önünü açtıklarını anımsatan Torlak, en fazla ihlal görülen sektörlerin dönem dönem değiştiğini anlatarak, ilaç, perakendecilik, elektrik, akaryakıt, ulaşım, çimento gibi sektörlerin ön plana çıktığını belirtti.
Google'a 93 milyon TL para cezası
Torlak, dijital platformlarda da ihlaller ile karşı karşıya kaldıklarını açıklayarak, ticaretin internet vesilesiyle "elektronik ticaret"e dönüştüğünü aktardı. Elektronik ticarette de rekabet ihlallerinin söz konusu olabildiğini hatırlatan Torlak, klasik ve fiziki rekabetin yaşandığı ortamlardan çok daha farklı konularla karşılaştıklarını kaydederek, her şeyden önce kurum kapasitesini geliştirmeye ve bu anlamda üzerlerine düşeni en hızlı bir biçimde yerine getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Torlak, geçtiğimiz sene Google ile ilgili bir karar aldıklarının altını çizerek, özetle android işletim sistemlerinde, mobil cihaz üreticilerin belirli konulara yönlendirilmesiyle rekabete kapatmayla ilgili bir karar olduğundan bahsetti. Rekabet ihlaline yönelik bir tespit yapıldığı Google’a 93 milyon TL bir idari para cezasının uygulandığını duyuran Torlak, Google ve diğer dijital ekonomilerle ilgili reklam pazarının kötüye kullanılmasını kapsayan bir soruşturma sürdürdükleri bilgisini paylaştı.