Reel sektöre 32,8 milyar TL destek sağlanacak
Bakanı Albayrak, emeklilere 2019'da 185,1 milyar Türk lirası ödeneceğini açıkladı.
- Gündem
- 23 Ekim 2018 18:03
- Son Güncelleme: 23 Ekim 2018 20:14

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 2019 yılı bütçe teklifinin sunumunu yaptığı sırada emeklilere önümüzdeki yıl 185,1 milyar TL ödeneceğini açıkladı.
2019 yılı bütçe teklifinin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı. Öte yandan bu toplantı da Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sisteminin ilk bütçesi olarak kaydedildi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı'nı komisyona sundu.
BÜTÇE AÇIĞININ 80,6 MİLYAR TL OLMASI ÖN GÖRÜLMÜŞTÜR
Albayrak, gelir ve giderler hakkında 2019 yılında bütçe giderlerinin 961 milyar lira, bütçe gelirlerinin 880,4 milyar lira, vergi gelirlerinin 756,5 milyar lira, faiz dışı giderlerin 843,7 milyar lira, bütçe açığının 80,6 milyar lira olmasının ön görüldüğünü açıkladı.
BÜTÇE AÇIĞININ MİLLÎ GELİRE ORANI 1,9 OLMASINI BEKLENİYOR
Sene sonunda merkezi yönetim bütçe giderlerinin 821,8 milyar lira, merkezi yönetim bütçe gelirlerinin 749,6 milyar lira, bütçe açığının 72,1 milyar lira, faiz dışı dengenin de 4,3 milyar lira olarak gerçekleşeceğinin ön görüldüğü bilgisini paylaşan Bakan Albayrak, bütçe açığının, başlangıç hedefinin 6,2 milyar lira üzerinde gerçekleşmesini ve açığın millî gelire oranının yüzde 1,9 olmasının ön görüldüğü bilgisini paylaştı.
Bakan Albayrak'ın açıklamalarından öne çıkan maddeler şu şekilde:
2019 bütçesinden reel sektör için 32,8 milyar TL destek sağlanacak. Yeni Ekonomik Program’a göre göre sıkı para ve maliye politikaları uygulanarak ekonomideki dengelenme süreci doğru şekilde yönetilecek. Cari işlemler ve dış finansman ihtiyacı kaynaklı riskleri minimize eden sürdürülebilir büyüme politikası izlenecek.
Yılın ilk yarısında ABD, Çin ve Hindistan'da gerçekleşen güçlü büyüme ile emtia ihracatçısı ülkelerdeki ekonomik toparlanmanın ekonomik büyümeyi desteklediğini kaydeden Albayrak, küresel ekonominin, dış ticarette artan korumacılık, jeopolitik riskler ve sıkılaşan finansal koşullara rağmen, 2018 ve 2019'da 2017 yılıyla paralellik arz ederek yüzde 3,7 büyümesinin beklendiğini anlattı. Albayrak ayrıca gelişmiş ülkelerde ekonomik faaliyetlerin Avro Bölgesi'ndeki ivme kaybına rağmen güçlü seyrini koruduğunu hatırlattı.
GELİŞMİŞ EKONOMİLERİN YÜZDE 2,1 BÜYÜMESİ BEKLENİYOR
Albayrak, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının ve yükselen belirsizliklerin ihracatı ve yatırımları olumsuz etkilediğini ve ekonomik büyümeyi baskıladığını belirterek, gelişmiş ekonomilerin 2018 yılında yüzde 2,4, 2019 yılında ise yüzde 2,1 büyümesi beklendiği bilgisini paylaştı.
GELİŞMEKLE OLAN ÜLKELERE SERMAYE AKIMLARI DEVAM EDECEK
Bu yılın ilk çeyreğinden sonra artan ticari gerilim, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikası ve doların güçlenmesiyle gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarının ivme kaybettiğini söyleyen Bakan Albayrak, önümüzdeki dönemde gelişmiş ülkelerde ekonomik büyümenin hız kesmesi, ticari gerilimin azalması ve büyük merkez bankalarından Avrupa Merkez Bankası (ECB) ile Japon Merkez Bankası’nın (BoJ) parasal normalleşmeyi zamana yayması beklendiğini dile getirdi. Albayrak, bu kapsamda önümüzdeki dönemlerde gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarının devam edeceğini ancak son yılların altında gerçekleşeceğini aktardı.
TÜRK EKONOMİSİ SON YILLARDA ÇOK SAYIDA İÇ VE DIŞ ŞOKLARA MARUZ KALDI
Albayrak, Türkiye ekonomisine ilişkin yaptığı değerlendirmelerde ise ekonominin son yıllarda çok sayıda iç ve dış şoklara maruz kaldığını belirterek, 15 Temmuz 2016'daki FETÖ’cüler tarafından düzenlenen menfur darbe girişimi, Suriye kaynaklı jeopolitik riskler ve artan terör saldırıları ekonomide planlanan yapısal dönüşümlerin gerçekleşmesine fırsat vermediğini ifade etti.
KÜRESEL KOŞULLARDAKİ DALGALANMALARIN ETKİSİYLE İSTİKRAR ZARAR GÖRDÜ
Küresel finansal koşullardaki dalgalanmaların da etkisiyle makroekonomik istikrarın zarar gördüğünü anımsatan Albayrak, bu şokları bertaraf etmek için ekonomiyi canlandırmaya yönelik uygulamaya konulan mali tedbirler, destekleyici makro ihtiyati politikalar, Kredi Garanti Fonu aracılığıyla sağlanan krediler ve olumlu dış konjonktürün etkisiyle geçen yıl yüzde 7,4 ile güçlü bir büyüme performansının elde edildiğini vurguladı.
Albayrak, bu yılın ilk yarısında Türkiye ekonomisinin yüzde 6,2 büyüyerek küresel ve yerel ölçekteki birçok belirsizliğe karşın güçlü seyrini sürdürdüğünü kaydederek, büyüme tarafındaki pozitif görünümün devam etmesinde iç talep ve yatırım kanalından gelen güçlü katkıların belirleyici olduğuna vurgu yaptı.
TL’YE YÖNELİK SPEKÜLATİF SALDIRILAR NETİCESİNDE RİSK PRİMİ YÜKSELDİ
2018'in ikinci çeyreğinden itibaren, gelişmekte olan ülkelere yönelik risk algısının bozulması ve Fed'in faiz artışlarıyla uluslararası sermaye akımlarının yavaşladığına işaret eden Albayrak, bu süreçte dış finansman ihtiyacının yanında Türkiye ekonomisine ve TL’ye yönelik spekülatif saldırılar neticesinde ülke risk priminin yükseldiğini ve Türk lirasının değer kaybettiğini anlattı.
DIŞ TALEP BÜYÜMEYE POZİTİF KATKI VERDİ
Albayrak, kur ve faiz tarafında yaşanan şoklar ve finansmana erişimin sınırlanması ile iç talebin ivme kaybettiğini aktararak, dış talebin mal ihracatı ve turizmdeki güçlü performans ile büyümeye pozitif katkı verdiğini belirtti.
2018’DE İŞSİZLİK YÜZDE 18 OLARAK ÖNGÖRÜLÜYOR
Ekonomide başlayan dengelenme süreciyle beraber yıllık istihdam artışında yavaşlama, işsizlik oranlarında ise artma eğilimi görüldüğüne işaret eden Bakan Albayrak, önümüzdeki dönemde ekonomideki dengelenmenin belirginleşmesi ve yavaşlayan iç talep sebebiyle işsizlik oranının bir miktar artarak 2018 yılında ortalama yüzde 11,3 olarak gerçekleşmesini öngörüldüğünü açıkladı.
BÜTÇE GİDERLERİ AÇIKLAMASI
Bakan Albayrak, 2018’in sonunda merkezi yönetim bütçe giderlerinin 821,8 milyar lira, merkezi yönetim bütçe gelirlerinin 749,6 milyar lira, bütçe açığının 72,1 milyar lira, faiz dışı dengenin de 4,3 milyar lira olarak gerçekleşeceği yönünde öngörülerin oluştuğunu bildirdi.
Bütçe açığının, başlangıç hedefinin 6,2 milyar lira üzerinde gerçekleşmesini ve açığın millî gelire oranının yüzde 1,9 olmasının beklendiğini vurgulayan Albayrak, önümüzdeki yıl bütçe giderlerinin 961 milyar TL, bütçe gelirlerinin 880,4 milyar TL, vergi gelirlerinin 756,5 milyar TL, faiz dışı giderlerin 843,7 milyar TL, bütçe açığının ise 80,6 milyar TL olmasının öngörüldüğünü ifade etti.
2019’DA EĞİTİME AYRILAN KAYNAK 161 MİLYAR LİRAYA ÇIKIYOR
Bakan Albayrak, eğitime ayrılan kaynağın 2019'da 161 milyar liraya çıkarılacağını ve bütçe giderlerinin yaklaşık yüzde 17’sini tek başına eğitime ayırılacağını dile getiren Albayrak, BES ile ilgili olarak da önümüzdeki sene sonunda BES'e bütçeden karşılanan toplam devlet katkısı tutarının 19,4 milyar liraya ulaşacağını müjdeledi.
YENİLİKÇİ VE ÜRETKEN YATIRIMLAR DESTEKLENECEK
2019'da özel sektörün yenilikçi ve üretken yatırımlarının destekleneceğine dikkati çeken Bakan Albayrak, bunlar için de 2019'da bütçeden 65,1 milyar lira kaynak ayırılacağını duyurdu.