kapat ikonu

Poşetlerde çevreci slogan ve sıfır atık logosu olacak

Bakan Kurum, poşetlerin bir yüzeyinde çevreci slogan ve sıfır atık logosu kullanımının zorunlu hâle getirildiğini duyurdu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye genelinde 1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla başlayan marketlerde ve alışverişlerde kullanılan plastik poşetlerin para ile satılması uygulamasının ilk dönemlerinde karşı karşıya kalınan hususlar göz önünde bulundurularak, bahse konu usul ve esasların tekrardan düzenlenmesi ihtiyacının ortaya çıktığını ifade ederek, bu doğrultuda 9 Ocak tarihli ve "66745475-145.07-6267" sayılı olur ile Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar'ın tekrardan düzenlenerek yürürlüğe konulduğunu hatırlattı.
 
MARKA VE LOGOLAR POŞETİN TEK YÜZEYİNDE YER ALACAK
 
Eczanelerde ilaçlar için kullanılacak plastik poşetlerin tüketiciye ücretsiz olarak verilebileceğine dikkati çeken Kurum, usul ve esaslar kapsamında yer alan ve ücrete tabi olan poşetlerin çift kat kalınlığı için 40 mikron ve üzerinde olma zorunluluğunun getirildiğini vurgulayarak, çift kat kalınlığı 40 mikrondan daha küçük olanların (gıda hijyeni amaçlı verilenler ile eczanelerde ilaçların taşınması için verilenler hariç) kullanımının kısıtlandığını duyurdu. Kurum, usul ve esaslar kapsamında kalan ve ücretlendirmeye tabi tutulan poşetlerin bir yüzeyinde çevreci slogan ve sıfır atık logosu kullanımının zorunlu hâle getirildiğini dile getirerek, plastik poşetlerde yer alan satış noktalarına ait marka ve logoların, poşetin tek yüzeyinde bulunacağını ve alanın yüzde yirmisini geçemeyeceğini bildirdi.
 
MÜŞTERİNİN TALEBİ DIŞI PLASTİK POŞET SATILAMAZ
 
Bakan Kurum, satış noktalarının, ücrete tabi olan plastik poşetlere alternatif olarak kullanıcı ve tüketicilere kâğıt ya da bez ile file ve benzeri çok kullanımlık taşıma ekipmanlarını sunmaları gerektiğini kaydederek, satış noktalarının plastik poşet talep etmeyen kullanıcı ve tüketicilere talepleri dışında plastik poşet satılamayacağına dikkati çekti.
 
TÜKETİCİ YANINDA GETİRDİĞİ EKİPMAN İLE ALIŞVERİŞ YAPABİLİR
 
Tüketici ya da kullanıcının kendisine ait taşıma ekipmanı ile alışveriş yapmasına engel olacak herhangi bir faaliyette bulunamayacağı konusuna da değinen Bakan Kurum, bu konuda da kesin bir düzenleme bulunduğundan bahsetti.
 
DÜZENLEMEYE UYMAYAN POŞETLER 31 MART’TAN İTİBAREN SATILAMAYACAK
 
Kurum, plastik poşetlerin barkodlu olarak üretilme zorunluluğunun söz konusu yasa ile açıkça belirtildiğini anlatarak, barkod sistemi bulunmayan satış noktalarının plastik poşet satışlarını adet bazlı göstermeleri için yazar kasalarda düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Kurum son olarak, düzenlemeye uymayan plastik poşetlerin 31 Mart 2019 tarihi itibarıyla satışına izin verilmeyeceğini duyurdu.
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol