Plastik poşet kullanımı yüzde 70 azaldı
Bakan Kurum, yılbaşı itibarıyla kişi başı 440 olan plastik poşet kullanım sayısının, şu an için yüzde 70'e yaklaşan oranda azaldığını duyurdu.
- Gündem
- 23 Şubat 2019 10:55

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, plastik poşet kullanımının azaltılması ile ilgili yılbaşı itibarıyla kişi başı 440 olan kullanım sayısının, şu an itibarıyla yüzde 70'e varan oranda azaldığına dikkati çekerek, yüzde 90 oranında plastik poşet kullanımını azaltmayı ve kişi başı 40 adede kadar düşürmeyi hedeflediklerini bildirdi. Geri dönüşüme gidecek atıkların başka bir yerde, organik atıkların ise ayrı bir yerde toplanacağına işaret eden Kurum, bu şekilde hem geri dönüşüme katkı sağlanacağını, hem 20 milyar liralık tasarruf edileceğini hem de yaklaşık 100 bin kişiye de istihdam yaratılacağını aktardı.
Uygulama tüm Türkiye’de zorunlu hâle geldi
Plastik poşetlerin yıl başından itibaren ücretli hâle getirildiğini hatırlatan Kurum, uygulamanın tüm Türkiye'de zorunlu hâle geldiğini ve yaygınlaştığını anlatarak, vatandaşlara bu duyarlı davranıştan dolayı teşekkür etti.
Kişi başı poşet kullanım miktarı 40 adede kadar düşürülecek
Yılbaşı itibarıyla kişi başı 440 olan kullanım sayısının, şu an için yüzde 70'e varan oranda azaldığını yineleyen Kurum, yüzde 90 oranında plastik poşet kullanımının azaltılmasını ve bunun akabinde kişi başı kullanım miktarını 40 adede kadar düşürmeyi hedeflediklerini belirterek, bu vesileyle hem çevrenin hem de doğanın korunmuş olacağını ifade etti.
Uygulama 2023’e kadar ‘’Sıfır Atık’’ projesiyle pekiştirilecek
Kurum, bu uygulamanın 2023 yılına gelindiğinde, Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan tarafından başlatılan "Sıfır Atık" projesiyle pekiştirileceğini vurgulayarak, bunların kullanım sayısının azaltılacağını açıkladı.
Plastik, cam, metal şişeler; kontör, otobüs biletlerine dönüşecek
2021 yılına gelindiğinde depozito uygulamasına başlayacağının altını çizen Kurum, kent meydanlarında, cam, plastik, metal şişeler için ayrı bir yerin olacağını ve geri dönüşümünden de kontör yükleneceği, belediye otobüs araçları için bilet ve para olarak kullanılmasının yaygınlaştırılacağını dile getirerek, 2023 yılına gelindiğinde tüm Türkiye’de sıfır atık uygulamasına geçilip, çöplerin kaynağında ayrıştırılıp geri dönüştürüleceğini söyledi.
Yıllık 20 milyar TL tasarruf ve 100 bin istihdam sağlanacak
Kurum, geri dönüşüme girecek atıkların ayrı bir yerde, organik atıkların da ayrı bir yerde toplamak üzerek geri dönüşüme katkı sağlanacağını savunarak, yıllık 20 milyar TL tasarrufun öngörüldüğünü ve 100 bin kişiye de direkt olarak istihdam sağlanacağını kaydetti.