Orman yangınlarına karşı ‘yerli İHA’ dönemi
Bakan Pakdemirli, orman yangınlarıyla mücadele kapsamında, yerli İHA üreten firmalarla görüşmeler yaptıklarını bildirdi.
- Gündem
- 18 Kasım 2018 00:23

Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında, yerli insansız hava aracı (İHA) üreten firmalarla görüşmeler yaptıklarını belirten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, görüşmelerin olumlu sonuçlanması durumunda gelecek yıl pilot bölgelerde orman yangınlarını önleme, tespit, gözlem amacıyla ve sabotajlara karşı bunların kullanımına başlanacağını duyurdu.
Pakdemirli, orman yangınlarıyla mücadelede yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bakan Pakdemirli, orman yangınlarını önlemek için yoğun çaba harcadıklarını ve son teknolojileri kullanmaya özen gösterdiklerini ifade ederek, orman yangınlarıyla mücadelenin yıllık eylem planları çerçevesinde yürütüldüğünü söyledi.
YANGINLA MÜCADELE STRATEJİSİ
Yangınla mücadele stratejisinin, yangın çıkmasına mani olmak, erken uyarı, hızlı ve etkin müdahale ve yanan alanları yangına dirençli hâle getirecek şekilde ağaçlandırmak olduğunu açıklayan Pakdemirli, orman yangınlarına karşı yerli ve son teknolojinin kullanıldığını açıkladı.
YANGINLARDA 24 SU ATAR HELİKOPTER KULLANILIYOR
Pakdemirli, bu sayede orman yangınının başlamasıyla çıkan dumanın 15 saniye içinde yangın harekât merkezlerine bildirildiğini anlatarak, yangınlara 24 su atar helikopter, 6 idari helikopter, 5 amfibik uçak ve yönetim uçağı olmak üzere 36 hava aracı, 2 bin 500 kara aracı ve 19 bini aşkın personelle müdahale edildiğini vurguladı. Ormanların 776 kuleden 24 saat gözlendiğini, 122 gözetleme kulesinde de 244 kameranın kullanıldığını anımsatan Pakdemirli, ayrıca insansız gözetleme kulelerinin de hizmet verdiğini aktardı.
TÜRKİYE ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELEDE BÖLGEDE LİDER
Yangın söndürme süresini kısaltmak adına 3 bin 111 havuz ve gölet yapıldığına dikkati çeken Pakdemirli, yapılan çalışmalarla orman yangınına müdahale süresinin 45 dakikadan 15 dakikaya kadar indiğini, gelecekte de bu sürenin 10 dakikaya düşmesini hedeflendiğini duyurdu. Pakdemirli, orman yangını zararlarının azaltıldığını öne sürerek, orman yangınlarıyla mücadele kapsamında, yerli İHA üreten firmalarla görüşmeler yapıldığı bilgisini paylaştı. Görüşmelerin olumlu sonuçlanması durumunda gelecek yıl pilot bölgelerde orman yangınlarını önleme, tespit, gözlem amacıyla ve sabotajlara karşı bunların kullanılacağını dile getiren Pakdemirli, son 10 yıllık verilere bakıldığında, orman yangınlarıyla mücadelede Türkiye'nin bölgesinde lider olduğunu savundu.
YANAN ALANLAR 1 YIL İÇERİSİNDE YENİDEN AĞAÇLANDIRILIYOR
Pakdemirli, orman yangınlarına müdahalede gösterilen gayretlerin ardından yanan alanlarda geçmiş yıllara göre yüzde 75 azalma sağlandığını hatırlatarak, yanan alanların başka maksatla kullanılmadığını ve bir yıl içerisinde yeniden ağaçlandırıldığının altını çizdi.
2000'li yıllardan itibaren orman suçlarında ciddi azalmaların meydana geldiğini kaydeden Pakdemirli, yıllık ortalama orman suç sayısının halen 12 bin 550 civarında bulunduğunu, bugün toplam 4 bin 500 orman muhafaza memurunun görev yaptığını dile getirdi.