kapat ikonu

Ocak ayında en fazla fiyat artışı sivri biberden

Geçen ay İstanbul'da perakende fiyatında yüzde 73,75 artış görülen sivri biber, bu alanda birinci oldu.

  • Sektörel
  • 02 Şubat 2019 16:26
  • Son Güncelleme: 02 Şubat 2019 16:28
İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından paylaşılan verilere göre bu yılın ocak ayında İstanbul'da perakende fiyatında yüzde 73,75 artış yaşanan sivri biber, bu ay içerisinde fiyatı en çok artan ürün oldu.
 
İTO, Ocak 2019 döneminde İstanbul'da perakende fiyatı en çok artan ve azalan harcama kalemlerini paylaştı.
 
242 ÜRÜNÜN 112’SİNİN FİYATI ARTTI, 57’Sİ DÜŞTÜ
 
Buna göre, geçen ay içerisinde İTO’nun İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi’nde bulunan 242 ürünün 112’sinin perakende fiyatı yükselirken, 57 ürünün fiyatında düşüş yaşandı, 73 ürünün fiyatında da değişiklik görülmedi.
 
OCAKTA EN ÇOK SİVRİ BİBERİN FİYATI ARTTI
 
Ocakta gıda harcamaları yaş kuru sebze ve meyve grubunda bulunan sivri biber, yüzde 73,75 ile fiyatı en çok artış gösteren ürün olurken, sivri biberi yine gıda harcamaları yaş kuru sebze ve meyve grubunda bulunan yüzde 64,96 ile ıspanak, yüzde 45,39 ile salatalık, yüzde 41,32 ile domates ve 40,18 ile karnabahar takip etti.
 
MAKYAJ MALZEMELERİ FİYATI EN ÇOK GERİLEYEN ÜRÜN OLDU
 
Söz konusu dönemde, Sağlık ve Kişisel Bakım harcamaları grubunda bulunan makyaj malzemesi yüzde 25,30 gerileme ile fiyatı en fazla azalan ürün olarak öne çıktı. Fiyatında azalış görülen diğer ürünler ise yüzde 14,37 ile erkek gömlek, yüzde 14,27 ile kadın manto, yüzde 13,16 ile kadın bluz, yüzde 12,99 ile şehir şebeke suyu ve yüzde 12,81 ile erkek pantolonu oldu.
 
Yaş meyve ve sebze ile ilgili bir başka haber ise Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği’nden (BAİB) geldi. BAİB Başkanı Hakkı Bahar, geçen yıl Antalya'dan 449 milyon dolarlık yaş sebze ve meyve ihracatı yapıldığını açıklayarak, Antalya, Burdur ve Isparta illerini içeren bölge ihracatı ve yatırımlarıyla ilgili bilgiler paylaştı.
Bölgeden gerçekleşen ihracatta iki ana sektörün, işlenmemiş mermer ağırlıklı madencilik ile yaş sebze ve meyve sektörleri olduğunu kaydeden Bahar, Antalya'da madencilik sektörünün yaptığı ihracattan geçen sene 485 milyon dolar gelir elde edildiğini vurgulayarak, bunun çoğunluğunun işlenmemiş doğal taşlardan oluştuğunu bildirdi.
 
Geçen sene Antalya'dan 449 milyon dolarlık yaş sebze ve meyve ihracatı yapıldığına işaret eden Bahar, bunun yanında kimyevi maddeler ihracatının ise 166 milyon dolar olarak gerçekleştiğini duyurarak, Antalya'da diğer sektörlerin de ayağa kaldırılması gerektiğini savundu. Bahar, bölgenin temel sorununun nitelikli ihraç ürünlerini üretememesi olduğunu ileri sürerek, Antalya, Isparta ve Burdur'da katma değeri yüksek ihraç ürünlerin üretim kabiliyetinin artırılmasının gerekli olduğunu söyledi.
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol