Nar verimi ve fiyatıyla üreticisini sevindirdi
Antalya'da 42,7 bin dekar alanda hasadı devam eden kış meyvesi nar, verimi ve fiyatıyla üreticisini sevindirdi.
- Sektörel
- 27 Ekim 2018 10:04
- Son Güncelleme: 27 Ekim 2018 10:05

Antalya'da 42,7 bin dekar alanda hasadı devam eden nar, verim ve fiyat bakımından üreticisinin yüzünü güldürdü. Bu sezon 120 bin ton civarında rekolte beklenen nar, dalında bile 0,75-1,5 liradan alıcı buluyor.
Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden olan Antalya'da hasadı devam eden ve kış meyvesi olarak bilinen nar, elde edilen verim ve fiyatıyla yüz güldürmeye devam ediyor.
120 BİN TON REKOLTE HEDEFİ
Antalya’nın Serik ilçesinde nar üretimi yoğun olarak yapılıyor, Aksu, Döşemealtı ve Manavgat ilçeleri başta olmak üzere Antalya genelinde nar hasadı sürüyor. Şehir genelinde 42 bin 708 dekar alanda dikili 2 milyon 135 bin 400 ağaçtan bu sezon yaklaşık 120 bin ton civarında rekolte elde edilmesi hedefleniyor.
DALINDA KİLOSU 1 LİRAYA SATILIYOR
Üreticiler burada ağırlıklı olarak Hicaz narı yetiştiriyor. Koyu kırmızı kabuğu, bordo meyvesi, mayhoş ve sert çekirdekli taneleriyle, bölgenin önemli ticari değerlerinin başında geliyor ve henüz dalındayken bile kilosu 0,75-1,5 liradan alıcı buluyor.
Antalya bölgesinde elde edilen narın büyük bölümü dış ticarette kullanılıyor. Başta Rusya ve Almanya olmak üzere Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinde lezzetine doyum olmuyor.
HİCAZ NARI KENDİNE HAS TADI İLE DİKKAT ÇEKİYOR
Turizmin başkenti Antalya'nın aynı zamanda önemli bir tarımsal potansiyele sahip olduğunu hatırlatan Serik İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Çömezoğlu, başta tarla ve süs bitkileri, açık sebze ve örtü altı tarımı ile meyvecilik alanında önemli potansiyele sahip şehirde üretilen Hicaz narının, kendine has tadı, depolamaya uygunluğu ve dayanıklılığıyla dikkat çektiğini dile getirdi.
BÖLGE EKONOMİSİNE ÖNEMLİ KATKI SAĞLIYOR
Çömezoğlu, narların iç ve dış pazarda satıldığından bahsederek, Rusya başta olmak üzere Almanya, Hollanda gibi Avrupa ülkelerinin yanında Orta Doğu ülkelerine de gönderildiğini açıkladı. Çömezoğlu, ihracata giden narın bölge ekonomisine önemli katkı sağladığını da söyledi.
NAR ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ
Çömezoğlu, nar üretimindeki artışın ve fiyatların çiftçinin yüzünü güldürdüğünü belirterek, narın kilogram fiyatının da kalitesine göre bahçede 1,5 liraya kadar çıktığını vurguladı.
ÜRETİCİLER MEMNUN
Son yıllarda narın ekonomik getirisinin arttığını ifade eden Ziraat mühendisi Mustafa Nacak, toplanan narların soğuk hava depolarına alındığını ve yılın ilk aylarında da depolardan çıkarılarak iç ve dış piyasaya satıldığını dile getirdi. Nacak, narın rekolte ve fiyat olarak çiftçiyi tatmin ettiğini anlatarak, rekolte ve fiyat arttığı için çiftçinin bahçelerini, fazla ve kaliteli ürün alabilmek için daha bakımlı hâle getirdiğinden bahsederek, üreticilerin nardan memnun olduğunu kaydetti.
YILIN İLK 9 AYINDA 48 MİLYONLUK İHRACAT
Geçen yıl ocak-eylül döneminde 36 milyon 33 bin 731 dolar düzeyinde olan nar ihracatı, 2018’in aynı döneminde yüzde 35,5 yükselerek, 48 milyon 821 bin 355 dolara kadar çıktı. Bu dönemdeki dış satımın yaklaşık 18,8 milyon dolarlık kısmını Antalya tek başına göğüslüyor…