Meyve ve sebze fiyatlarında yüzde 25-50 arasında düşüş
Türkiye Hâlciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, ürün fiyatlarının son bir haftada yüzde 25-50 oranında düşüş gösterdiğini bildirdi.
- Sektörel
- 08 Şubat 2019 17:51

Son günlerde sıkça gündemi meşgul eden konu ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Türkiye Hâlciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, hava sıcaklıklarının normalleşmesi ve büyük marketlerin sera ürünü almayacaklarını açıklamalarının ardından meyve ve sebze fiyatlarının yüzde 25-50 oranda düştüğünü ifade ederek, bir hafta içinde güneşin açmasıyla birlikte ürün fiyatlarının normalleşmeye başlayacağını, ürünün bollaşması için de kendilerine bir hafta süre gerektiğini söyledi.
Tavşan, söz konusu gıda fiyatlarının son bir hafta içinde düşüş eğilimi sergilediğini dile getirerek, bunun hem hava sıcaklıklarının normalleşmesi sebebiyle üretimin artmasından hem de büyük marketlerin sera ürünü almayacakları yönündeki açıklamalarından dolayı yaşandığını açıkladı.
10 TL olan patlıcan 5 TL’ye düştü
Fiyatların yüzde 25-50 civarında düştüğünü vurgulayan Tavşan, patlıcanın hâl fiyatının 10 TL olduğunu, şimdi ise 5 TL’ye düştüğüne dikkati çekerek, ürünlerin genelinde düşüş yaşandığını, biber cinslerinde yüzde 25 fiyat düşüşü olduğunu duyurdu. Tavşan, bir hafta içerisinde güneşin açmasıyla birlikte ürün fiyatlarının normalleşmeye başlayacağına işaret ederek, ürünün bollaşması için bir hafta süre istedi. Meteorolojik raporları takip ettiklerini anlatan Tavşan, havaların düzeleceğini, Akdeniz çanağında artık havaların ısındığını kaydederek, hortumun fiyatlara tesir edecek bir şey olmadığını, havaların düzelmesiyle birlikte fiyatların makul seviyeye ineceğini ileri sürdü.
Market zincirlerinin yaptıklarına ancak devletin gücü yeter
Tavşan, büyük market zincirlerinin, kendi tedarikçileriyle özel olarak ürün topladığını iddia ederek, üretim piyasasına hâkim olduklarını, hâllere mal gelişine bile engel olabildiklerini, bunlara da ancak devletin gücü yetebileceğini savundu. Uygulamaya konacak tanzim satış ile birlikte belediyelerin satış noktalarında meyve ve sebze satması kararı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Tavşan, fiyatların normale dönmesiyle devletin piyasadan çekileceğini belirterek, burada amacın piyasanın regüle edilmesi olduğunu hatırlattı. Devletin çeşitli masrafları üstlenebileceğini, zarar bütçesinin ayrılabileceğini aktaran Tavşan, bunların olması ile birlikte fiyatların daha uygun olacağını ileri sürerek, işçilik, nakliye ve ambalaj gibi masrafların olduğunu vurguladı.
Bu modelde bahçe bahçe dolaşılarak üreticiden meyve sebze toplanması zor olacak
Tavşan, bahsedilen model ile birlikte bahçe bahçe dolaşılarak meyve sebze üreticilerinden ürünlerin toplanmasının zor olacağına dikkati çekerek, ürünlerin yine üretim ve tüketim bölgesindeki hâllerden karşılanması gerektiğini savundu. Çok eski dönemlerden büyükşehir belediyeleri aracılığıyla bu modelin uyguladığını anımsatan Tavşan, daha sonra bu mağazaların markete dönüştürülerek satıldığını belirterek, o zaman da ürünlerin hâlden alındığını kaydetti. Ankara'da 30, İstanbul'da 50 satış noktasından bahsedildiğini dile getiren Tavşan, bunun çok büyük alım anlamına geldiğini ifade ederek, her gün onlarca, yüzlerce tırın çalışacağını açıkladı. Tavşan, Tarım Kredi’nin bu konuda görevlendirildiğini aktararak, aradaki masrafları da kendilerinin üstlenmesi gerektiğini söyledi.