Merkez'in para politikası mesajları 'şahin duruş' göstergesi'
Ekonomistler, Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya'nın para politikasına ilişkin açıklamalarını "şahin" olarak değerlendirdi.
- Piyasalar
- 31 Ocak 2019 10:17

Ekonomistler, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın para politikasına ilişkin açıklamalarını "şahin" olarak değerlendirdi.
Yeni senenin ilk Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısında açıklamalarda bulunan Çetinkaya, enflasyonun 2019 yılı sonu itibarıyla yüzde 14,6'ya, 2020 yılı sonu da yüzde 8,2'ye gerileyeceği yönünde tahminde bulundu.
Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin, TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın konuşmasında enflasyonda ikna edici bir düşüş görülene dek sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini ve bu kapsamda gerekirse ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceği sinyalini verdiğini ifade etti.
2019’UN EN GEÇ İKİNCİ YARISINDA BELİRGİN BİR FAİZ İNDİRİMİ OLABİLİR
Bu mesajın ve 2019 yılı enflasyon tahmininde sınırlı bir aşağı güncelleme yapılmış olmasının Merkez Bankası’nın gevşemede aceleci olmayacağını gösterdiğini dile getiren Sezgin, sene boyunca faizin mevcut seviyesinde tutulacağı anlamı çıkarılmaması bakımından, para politikasının sıkılık tarifinin 'gerekli sıkılık' şeklinde yapılıyor olması, sıkılığın dozunun enflasyona bağlı olarak hareket edeceği, yani faiz indirimi de yapılabileceğinin ifadesi olduğunu iddia ederek, 2020 yılı enflasyon tahminindeki 1,1 puanlık aşağı revizyon ve iç talebin ikinci yarıda canlanacağı tespitlerinin 2019 yılının en geç ikinci yarısında enflasyonun beklendiği gibi düşmesi hâlinde belirgin bir faiz indirimi olabileceğini düşündürdüğünü vurguladı.
PİYASA BEKLENTİLERİYLE UYUMLU
Sezgin, bu durumun piyasa beklentileriyle uyumlu olduğuna işaret ederek, kısa vade için verilen mesajların şahin bir duruş gösterdiğini öne sürdü. Türk lirası için ve risk primi için destekleyici olduğunu savunan Sezgin, uzun vadeli faize de olumlu yansıyabileceğine dikkati çekerek, Hazine'nin tekrardan uzun vadeli tahvil ihraç etmesi durumunda ilgi görmesini sağlayabileceğini aktardı.
ENFLASYONUN AŞAĞI YÖNLÜ REVİZYONUNDA ETKİLİ UNSURLAR
Sezgin’in ardından konuşan Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı ise Merkez Bankası’nın dün yayımlanan Enflasyon Raporunda, 2019 ve 2020 enflasyon hedeflerinde aşağı yönlü revizyona gidildiğini anımsatarak, enflasyon tahminlerindeki aşağı revizyonda etkili unsurlar olarak, petrol ve ithalat fiyatları ile çıktı açığındaki aşağı yönlü güncellemelerin etkili olduğunu iddia etti.
Enflasyon tahminlerinde önemli bileşenlerden olan söz konusu varsayımların ulaşılabilirliği makul görünmesine rağmen, gıda enflasyonu tahminlerinin 2019 yılı ve 2020 yılı için sırasıyla yüzde 13 ve yüzde 10 seviyelerinde aynı bırakılması öngörüsüne ihtiyatlı yaklaşmayı ve bu kapsamda da bu alanda belirgin bir iyileşme gerçekleşene dek enflasyon tahminlerini korumayı tercih ettiklerini anlatan Tokalı, geçen senenin sonunda yüzde 25,57 civarında bulunan gıda yıllık enflasyonunun, düşük bazın da etkisiyle bu ay sonu itibarıyla yüzde 30'lu seviyelere ulaşabileceğini; sene sonuna ait yüzde 13'lük öngörünün ulaşılabilirliğinin daha fazla sorgulanmasına sebep olabileceğini düşündüğünü vurgulayarak, bu kapsamda da üretim planlaması, tedarik zinciri, Hâl yasası gibi yapısal önlemlerin sonuçlarının oldukça kritik bir noktada olduğunu söyledi.