Meclis’e sunuldu! Marketlerde poşetler 25 kuruş oluyor
Marketlerde poşetin parayla satılmasını da içeren kanun Meclis’e sunuldu. Buna göre poşetin tanesi 25 kuruştan satılacak.
- Gündem
- 13 Kasım 2018 15:29

Atık Yönetimi Kanun Teklifi’nin Meclis’e sunulduğu öğrenilirken, teklifin içerisinde marketlerde poşetin parayla satılması da yer alıyor. Teklifin kabul edilmesi hâlinde poşetin tanesi 25 kuruştan satılacak.
AK Parti tarafından marketlerde poşetin parayla satılmasını içeren ‘’Atık Yönetimi Kanun Teklifi’’ Türkiye Büyük Millet Meclis'ine sunuldu. TBMM Başkanlığına sunulan yasa teklifinin ardından AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş da konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
NAYLON POŞET 25 KURUŞA SATILACAK
Atık yönetimiyle ilgili teklif uyarınca bakanlık tarafından bu konuda belediye ve il özel idarelerine teşvik verileceğini bildiren Mehmet Muş, marketlerde naylon poşetlerin 25 kuruşa satılacağını, yeni imar uygulamaları ile birlikte bisiklet yolu zorunluluğu getirileceğini açıkladı.
SANAL ORTAMDAN YAPILACAK
İcrasız ilan takipleri yani toplumda daha çok elektrik, telefon, doğal gaz ve su faturaları olarak bilinen icra ödeme işlemleriyle ilgili yeni bir sistem getirilmesini öngören kanun teklifi hakkında bilgi de veren Mehmet Muş, elektrik, telefon, doğal gaz gibi abonelik sözleşmesinden dolayı ortaya çıkan borçlarla ilgili icra takiplerinin artık sanal ortamdan yapılmasının sağlanacağını vurguladı.
Muş, icra müdürlüklerine gitmeyi ortadan kaldırarak, ‘’Merkezi Takip Sistemi’’ adında bir sistem kuracaklarını dile getirerek, yapay zekanın da içinde kullanılacağı bu sistem üzerinde artık avukatların icra takiplerini yapabileceğini, ilgili avukatların bilgisayar başında kullanacakları imzalar ve alacakları şifrelerle bu sistem üzerinden müracaatlarını yapabileceklerini vurguladı.
KONKORDATOYLA İLGİLİ TEKLİFTE ÜÇ MADDE VAR
Son dönemde gündeme gelen konkordato ilanlarıyla ilgili de teklifte üç madde bulunduğunu aktaran Muş, konkordato ilan edilebilmesi için bağımsız denetim kuruluşu raporunun gerektiğini anlattı. Söz konusu firmalarla ilgili kamu yararına denetim yetkisi sınırlamasının getirileceğini ifade eden Muş, ayrıca yazılan raporlarla ilgili lisans iptaline kadar giden sorumlulukların olacağını dile getirdi.
TİCARİ ANLAŞMAZLIKLARDA ARABULUCULUK ZORUNLULUĞU
Muş, iş uyuşmazlıklarıyla ilgili getirilen arabuluculuk mekanizması ile ilgili de bu doğrultuda 1 Ocak-31 Aralık 2017'de iş mahkemelerine toplam 190 bin müracaat yapıldığını, 1 Ocak-1 Kasım 2018 tarihleri arasında ise bu sayının 68 bine düştüğünü anımsattı.
Arabuluculuk müessesesine 1 Ocak-1 Kasım 2018'de toplam 296 bin müracaat yapıldığı bilgisini paylaşan Muş, bunların 180 bininin anlaşmayla sonuçlandığına dikkati çekerek, 87 bininde anlaşamama durumu olduğunu söyledi.
Muş teklifle ticari anlaşmazlıklarda da arabuluculuğun zorunlu kılınacağını kaydetti.