Makine ihracatı 12,4 milyar dolara yükseldi
Makine sektörü ihracatı yüzde 17 artarak 12,4 milyar dolara kadar yükseldi.
- Sektörel
- 10 Ekim 2018 17:35
- Son Güncelleme: 10 Ekim 2018 17:38

Makine sektörünün ihracatı yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 17 arttı ve 12,4 milyar dolar oldu. Bu dönemde sektörün en büyük pazarı Almanya'ya 1,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
YÜZDE 17 ARTARAK 12,7 MİLYAR DOLAR OLDU
Makine İhracatçıları Birliği, tarafından yapılan açıklamada yılın üçüncü çeyreğinin sonunda Türkiye'nin toplam ihracatı yüzde 7 yükselirken, 123 milyar dolara ulaştı. Makine ihracatı ise yüzde 17 artarak 12,4 milyar dolar seviyelerinde bulunuyor.
İHRACATTA BİRİNCİ ALMANYA OLDU
Bu dönemlerde makine sektörünün en büyük pazarını Almanya’nın oluşturduğu kaydedildi. Almanya’nın ardından ABD ve İngiltere geldi… Almanya'nın Türkiye'den ithal ettiği makinelerin değeri 1,8 milyar dolar olarak belirtilirken, ABD ve İngiltere'ye yapılan ihracatta yüzde 22'nin üzerinde artış yaşandığı vurgulandı.
EN FAZLA İHRACAT ARTIŞI RUSYA’DA OLDU
Makine ihracatının yılın üçüncü çeyreğinde en fazla artış Rusya Federasyonu’nda yaşandı. Rusya'ya bu dönemde yapılan makine ihracatı yüzde 43 yükseldi ve ihracat rakamı ise 300 milyar doları aştı. Rusya’ya en fazla ihraç edilen mal grubu da takım tezgâhı olarak açıklandı.
EN FAZLA İHRAC EDİLEN MALLAR
Makine sektöründe en fazla ihraç edilen mal grupları ise motorlar ve aksamları ile klimalar ve soğutma makineleri oldu. Bu kalemde ise ihracat rakamının 1,7 milyar dolar olduğu belirtildi. Bunun ardından da 1,1 milyar dolarla yıkama ve kurutma makineleri en çok ihraç edilen ürünler listesinde yerini aldı. İhracat miktarı inşaat ve madencilik makinelerinde yüzde 28 olurken, takım tezgâhlarında yüzde 24, pompa ve kompresörlerde ise yüzde 23 olarak sıralandı...
MALİYETLERİN AZALTILMASINDA YERLİ MAKİNENİN ÖNEMİ
Dün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan, ‘’Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı’’nın bir parçası olarak yatırım, üretim ve girdi maliyetlerinin azaltılması yönündeki adımların tamamlayıcı unsurunun yerli makine kullanımından geçtiğini söyleyen Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, yerli makinelerinin kullanımının artması gerektiğine dikkat çekti.
İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI YÜKSELDİ
Makine sektörünün yılın üçüncü çeyreğinde 18 milyar dolarlık yıl sonu hedefini destekleyen bir başarıya imza attığına işaret eden Karavelioğlu, sektörde ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 58,6'ya yükseldiğini hatırlattı ve bu ivmeyi yurt içine de taşımak istediklerini açıkladı.
DEVLETİN SAYESİNDE YABANCI SANAYİYE BAĞIMLILIK AZALIYOR
Karavelioğlu, günlük hayatta ihtiyaç duyulan bütün teknolojilerin geliştirildiği alan olan makine imalat sektöründe üretim ve hizmetlerde kullanılan makinelerin, yatırımcı ve makine imalatçısı ile geliştirilmesinin, teknolojinin yerlileşmesi ve millileşmesi için tek yol olduğunu düşündüğünü ifade etti. Karavelioğlu, devletin büyük işletmelerle KOBİ’ler arasındaki teknoloji odaklı iş birliği projelerini desteklemesinin sonucunda da ülke sanayisinin yabancı teknolojiye bağımlılığının azaldığını dile getirdi.