kapat ikonu

'Mahir Eller' projesiyle üç bin kişiye istihdam hedefi

Avrupa Birliği’nin finanse ettiği 15 milyon avro bütçeye sahip 12 kenti kapsayan "Mahir Eller" projesi ile birlikte 3 bin kişi istihdam edilecek.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) koordinesinde, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırmaları Vakfı (TEPAV) iş birliğinde ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) ortaklığında İstanbul'da sürdürülen projenin detayları, TOBB Hizmet Binası'nda paylaşıldı.
 
Türk vatandaşlarının ve Suriyelilerin mesleki yeterlilik belgesi alıp Türkiye ekonomisine entegrasyonlarının ve istihdamın artırılması amaçlanan projenin, 30 bin kişiye ulaşılması ve bu kişilerin beceri haritası masaya yatırılıp, mesleki yetkinliklerini belirledikten sonra 3 bin kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor.
 
Avrupa Birliği’nin finanse ettiği 15 milyon avro bütçeye sahip proje, iki sene boyunca, Adana, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kilis, Konya, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa’da devam edecek.
 
İSTİHDAM EDİLENLERİN BRÜT MAAŞLARININ YÜZDE 10 VE SGK PRİMLERİ BÜTÇEDEN
 
Söz konusu programda söz alan İSO Genel Sekreteri Haktan Akın, Türkiye’de yaşayan geçici koruma altındaki 3,6 milyon Suriyelinin hemen hemen 558 bin kadarının İstanbul sınırları içinde yaşadığı bilgisini paylaşarak, üç bin kişiye istihdam sağlanması hedeflenen proje kapsamında yaklaşık bin firmanın 'gönüllü işveren' olmasının hedeflendiğini bildirdi. Akın, işverenler tarafından istihdam edilenlerin brüt maaşlarının yüzde 10’u ve SGK primlerinin en fazla 6 ay olmak üzere proje bütçesinden karşılanacağını açıkladı.
 
SURİYELİLERE EN ÇOK ÇALIŞMA İZNİ VEREN İL İSTANBUL OLDU
 
Ocak 2016 ile Eylül 2018 tarihlerinde çalışma izni başvurusunda bulunan 41 bin 343 Suriyeliden, 27 bin 930’una çalışma izni verildiğini dile getiren Akın, İstanbul’un 7 bin 857 başvuruyla Suriyelilere en çok çalışma izninin verildiği il konumunda olduğunu kaydederek, çalışma çağında bulunan yaklaşık 2 milyon geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı ile kıyaslandığında çalışma izni alarak iş piyasasına dâhil olan kişi sayısının oldukça az olduğunu ifade etti. Akın, İSO olarak sanayicilere aradıkları nitelikli elemanların yetişmesine katkı sağlamak için bugüne kadar birçok iş birlikleri kurulduğunu anımsatarak, şimdi de 'Mahir Eller' projesi ile bu tür faaliyetlere katkı sunulduğunu anlattı.
 
TEPAV Direktörü Sibel Güven ise Türkiye ve İstanbul’un iş gücü piyasasından bahsederek, geçici koruma altındaki Suriyelilere yönelik veriler ile ilgili detayları aktardı. Güven, yeni bir büyüme hikâyesi ihtiyacının iyice belirginleştiğini kaydederek, iç göçün sağladığı verimlilik artışının artık tüketildiğini iddia etti.
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol