Kuru üzüm ihracatı hızlı başladı
Geleneksel Türk ihraç ürünlerinden çekirdeksiz kuru üzümde ihracat, sezonun 4 aylık diliminde önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 25 artarak 212 milyon dolara dayandı.
- Sektörel
- 09 Ocak 2019 13:15
- Son Güncelleme: 09 Ocak 2019 13:26

Türkiye'nin çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının, sezonun 4 aylık diliminde geçen senenin aynı dönemine nazaran yüzde 25 artarak 212 milyon 51 bin dolara kadar yükseldiği öğrenildi.
FİYATLAR ÜRETİCİYİ VE İHRACATÇIYI MEMNUN ETTİ
Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, üreticilerin bu sene üzümden yana yüzünün güldüğünü öne sürerek, rekoltede düşüş yaşanmasına rağmen fiyatların üreticiyi ve ihracatçıyı memnun ettiğini ifade etti.
FİYATLARIN YÜKSELMESİYLE REKOLTEDEKİ KAYIP DENGELENDİ
Özkasap, Türkiye'den ihraç edilen çekirdeksiz kuru üzümün neredeyse tamamının Manisa'dan çıktığını vurgulayarak, şehirde her sene ortalama 300 bin tonun üzerinde gerçekleşen üzüm rekoltesinin, geçen yıl iklim etkilerinden ötürü 260 bin tonlara kadar gerilediğini, fakat üreticinin rekoltede yaşadığı kaybın, fiyatların yükselmesiyle birlikte dengelendiğini bildirdi.
MANİSA’DA YETİŞEN ÜZÜMÜN KALİTESİ DÜNYAYA KANITLANDI
Üreticinin tecrübesi ve birikiminin ürün kalitesini daha da yükselttiğini ileri süren Özkasap, üzümde fiyatların sezon başında 7,5 ila 8 TL civarında bulunduğunu anımsatarak, ocak ayında 10 TL’nin üzerine çıktığını dile getirdi. Özkasap, ihracattaki bu başarının da en önemli sebebinin ürünün kalitesi olduğunu savunarak, Manisa’nın topraklarındaki ürünün kalitesini dünyaya kanıtladığını vurguladı. Burada yetişen üzümün ince kabuklu, dar ve uzun şekilde serçe parmağı gibi ve yoğun aromalı olduğunu anlatan Özkasap, yüzde 25'lik yükselişin de ihracatçı ile üretici arasındaki iyi ilişkilerden de kaynakladığını aktardı.
DAHA FAZLA AMBALAJLI İHRACAT HEDEFİ
Tariş Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Türker, kooperatif olarak senelik 40 bin ton kuru üzüm işlediklerini ve 20'ye yakın ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerinin altını çizerek, Türkiye'nin ihraç ettiği çekirdeksiz kuru üzümün büyük bölümünün pasta, ekmek ve kek endüstrisinde kullanıldığını söyledi. Ambalajlı üretime başladıktan sonra katma değerli ürünlere yöneldiklerini anlatan Türker, artık çoğunlukla ambalajlı yapmaya çalıştıklarına dikkati çekerek, ambalajın küçülmesi ile birlikte katma değerinin de arttığını dile getirdi.
DÜNYANIN EN KALİTELİ ÜZÜMÜ
Türker, bu üzümün dünyanın en kaliteli üzümü olduğunu öne sürerek, ambalajlı yapılması durumunda üzümün bir tonunun 2 bin-2 bin 500 dolara satıldığını belirtti. Tüm üzüm ihracatçılarının hepsinin uyum içinde buna yönelmesini isteyen Türker, daha fazla ambalajlı ihracat olmasının önemine değinerek, ulusal marketlere ambalajlı ürün yaptıklarını açıkladı. Türker, son olarak kek sanayisine yönelik 12'şer kilogramlık paketler de yapıldığını anlattı.