Kuru incir Hindistan düğünlerinin ilgi odağı oldu
Aydın'da üretilip kalitesi ve işlenişi açısından en kaliteli incir olarak kabul edilen ‘’çukulat’’, Hindistan pazarında düğün törenlerinin ilgi odağı olmayı başardı.
- Sektörel
- 11 Aralık 2018 09:12

TARİŞ İncir Birliği Başkanı Mustafa Bircan, kuru incirde bu sezon beklenen 80 bin ton üretimin yağışlardan dolayı 50-60 bin tonlara düştüğünü açıklayarak, geçen sene birlik olarak 3 bin ton ile 20 milyon dolarlık ihracata imza attıklarını anlattı. Bu sene düşen üretime rağmen geliri artırmaya odaklandıklarının altını çizen Bircan, kuru incirin geleneksel olarak Avrupa'nın her ülkesine satıldığını, özellikle Almanya, Fransa ve İngiltere'nin en büyük pazarları0 olduğunu ifade etti.
TÜKETİM TERCİHLERİ ÜLKEDEN ÜLKEYE GÖRE DEĞİŞİYOR
Bircan, son yıllarda Asya ülkelerinde kuru inciri yaygınlaştırmaya çalıştıklarını, ihracatın burada da hızla yükselmesinin sevindirici olduğunu vurgulayarak, kuru incirde tüketim tercihlerinin ülkeden ülkeye değişkenlik gösterdiğini aktardı.
‘’ÇUKULAT’’A ARAP ÜLKELERİNDEN YOĞUN TALEP
Bircan, ihraç ettikleri en özel ürün olan ‘’çukulat’’ incirin özellikle Arap ülkelerinde yoğun talep gördüğünü dile getirerek, tesiste 10 kadın çalışandan oluşan ekibin incirler arasından en iyilerini elle seçip bal oranına bakarak ayırdıklarını kaydetti. Fas, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Katar ve Sudan'da bu ürünün çok tercih edildiğini söyleyen Bircan, bu ülkelerin özel davetlerinde en kaliteli inciri kullanmak istediğini belirterek, bunun dışında Avrupa ülkelerinden diplomatik temsilciliklere kadar gönderildiğini ileri sürdü.

HİNT DÜĞÜNLERİNDE ‘’ÇUKULAT’’ İNCİRİYLE DAVETİYE HAZIRLANIYOR
Bircan, kuru incire talebin Çin ve Japonya gibi uzak pazarlarda da arttığına dikkati çekerek, son dönemde Hindistan pazarından ilginç talepler gelmeye başladığını belirtti. Hindistan'ın dünyada düğün kültürüyle tanındığını, özellikle zengin kesimin düğün törenlerinin gösterişiyle bilindiğini anımsatan Bircan, bu düğünler için davetiye tasarlayan firmaların internette gördükleri ‘’çukulat’’ inciri kullanarak tasarımlar yaptığını ileri sürdü. Kuru incirle birlikte misafirlere gönderilen davetiyelerin kısa zamanda büyük beğeni kazandığına işaret eden Bircan, bunların özel incir olduğu için albenisi ve sunumunun farklı olduğunu savunarak, Hindistan'da bu incirlerin düğünlerde davetiye ile gönderildiğini yineledi.
DAVETİYELER İÇİN 40 TON İNCİR GÖNDERİLDİ
Bircan, düğüne davet edilen kişilere kuru incir hediye edildiğini, bunun da kendilerini çok mutlu ettiğine dikkati çekerek, bunun yeni bir durum olduğunu, davetiyeler için iki konteyner yani 40 ton incir gönderildiğini bildirdi. Bunun artarak devam edeceğine inancının tam olduğundan bahseden Bircan, Hindistan pazarında Afganistan incirinin tercih edildiğini, pazara Türkiye’nin yeni yeni girdiğine değinerek, bu davetiye işinden sonra ihracatın artarak devam edeceğini öne sürdü. Bircan, Hindistan'da düğünlerin çok ihtişamlı olduğu bilgisini paylaşarak, seçkin bir ürün olarak girmenin önemli olduğunu hatırlattı. Bircan, kuru incirin ihracatta kilogram başına ortalama 60 Türk lirasına alıcı bulduğunu, çukulat incirin ise 110 Türk lirasından satışa sunulduğunu duyurdu.