kapat ikonu

KOSGEB’in bütçesi yüksek teknolojili ürünlere aktarıldı

KOSGEB, bu yıl 2 milyar TL’ye yakın bütçesinin tamamını, KOBİ'lerin katma değerli teknolojik üretimlerine, ithal edilen ürünlerin yerlileşmesine ve yeni girişimcilik faaliyetlerine aktardı.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Cevahir Uzkurt, gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. Kurumun bu yıl 2 milyar TL’ye yakın bütçesinin tamamının KOBİ'lerin katma değerli teknolojik üretimlerine, ithal edilen ürünlerin yerlileştirilmesine ve yeni girişimcilik faaliyetlerine aktarıldığını ifade eden Uzkurt, orta ve düşük teknolojilerden, orta yüksek ve yüksek teknolojilere bir dönüşümün sağlanması adına, yüksek teknolojili alanların daha agresif desteklenmesi ve teşvik edilmesinin gerektiğini vurguladı.
 
İMALAT SEKTÖRÜ DESTEKLENİYOR
 
İmalat sektörünün, destekledikleri alanlar içinde ön planda olduğuna işaret eden Uzkurt, bunun da kendilerinin gelecek vizyonunun temelini oluşturduğunu dile getirerek, sanayi sektörleri içinde özellikle imalat sektörünün daha fazla desteklenmesinin hedeflendiğini bildirdi.
 
YERLİ MAKİNE ALIMINDA YÜZDE 15 DESTEK
 
Uzkurt, KOBİ'lerce ve girişimcilerce KOSGEB'e sunulan projelerde yerli makine alımının talep edildiği takdirde ekstra yüzde 15 destek sağlandığını hatırlatarak, önümüzdeki yıl KOSGEB'in mevcut programlarını sürdüreceğini ve yeni bir anlayışla yol haritası oluşturulduğunu belirtti.
 
YERLİ ÜRETİME DESTEK
 
Bu yol haritasının sacayaklarından birinin, özellikle ithal edilen ürünlerin veya parçaların yerli üretiminin özendirilmesi ve teşvik edilmesi olduğunu anımsatan Uzkurt, KOBİ'lerin yapılan Ar-Ge projelerinde ortaya çıkan ürünlerin yerli üretime dönüştürülmesinin de ikinci ayağı oluşturduğunu anlattı. Uzkurt, cari açığa olumlu katkı yapacak yatırımların özendirilmesi, Yeni Ekonomi Programı'nın odak noktası olduğunu vurgulayarak, ithal ürünlerin yerli üretilmesine dönük birtakım desteklerin verilmesinin zorunlu olduğunu ve bunun için de bakanlıkların ayrı ayrı çalışmalar yaptığını kaydetti.
 
5 MİLYON TL’YE KADAR DESTEK
 
Uzkurt, orta ve düşük teknolojilerden, orta yüksek ve yüksek teknolojilere bir dönüşüm sağlanması adına yüksek teknolojili alanların daha agresif desteklenmesi ve teşvik edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, özellikle ithal edilen bir ürünün yerli üretilmesi durumunda 5 milyon TL’ye kadar destek programının kurgulandığını söyledi. Geçtiğimiz yıl ilk çağrısına çıkıldığını, gelen talepler doğrultusunda bu programın revize edildiğini söyleyen Uzkurt, 2019 yılı içinde bu programın sürekli açık tutulacağını dile getirerek, Ar-Ge'si bitmiş, üretim aşamasına gelmiş ürünlerin KOBİ'ler tarafından üretilmesi durumunda, bunun üretim ve yatırımına yönelik 5 milyon TL’ye kadar destek sağlanacak bir programın da uygulamaya alındığını yineledi.
 
Etiketler
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol