kapat ikonu

Kış aylarının vazgeçilmezi salep, üreticisinin yüzünü güldürdü

Kış aylarının vazgeçilmez içeceği salep, dünyada ilk kez Türkiye'de tarla ve bahçelerde üretilmeye başladı.

Kış aylarının en fazla tüketilen sıcak içeceklerinden olan Salep, Yalova’da üretilmeye başladı ve ilk hasadı alındı. Dünyada ilk kez Türkiye’de tarla ve bahçelerde üretime alınan bitki, çiftçilerin yeni gözdesi halini aldı. 2019 itibarıyla kilosunun bin TL’den satışa sunulduğu salep, üreticisinin yüzünü güldürdü.

Salep üreticisi Fatih Birinci; Türkiye’deki mevcut salep üretiminin ihtiyacı karşılamadığını, bu nedenle çok uzun yıllar ekonomik olarak yüksel getirili bir bitki olduğunu söyledi.

“Yalova’da yeni yeni ekilmeye başladı”

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte Yalova'da ilk salep hasadına başladıklarını dile getiren Birinci, şu ifadeleri kullandı:

“İlimizde bu yıl yeni yeni ekilmeye başladı. İlimizde hepsini yetiştirmemiz mümkün. Hasat konusunda da ilkbahar aylarında orkidelerimizin çiçek açmasıyla birlikte çiçeklerimizi topraktan sökerek köklerinde bulunan yumrularımızı kopartıyoruz ve çiçeklerimizi toprağa geri dikiyoruz önümüzdeki yıl tekrar çıkması için. Eğer yumrularımızı tohumluk olarak kullanacaksak kenarda bekleterek eylül, ekim aylarına kadar bekletiyoruz. Eylül, ekim ayı gibi toprağa geri dikiyoruz ve tohumluk olarak kullanabiliyoruz. Eğer salep tozu üretmek istersek yaklaşık 10-15 dakika kadar yumruları kaynatmamız gerekiyor. Kaynattıktan sonra ipe sererek ya da herhangi bir yere yayarak bunların 10-15 gün kurumasını bekliyoruz. Kurutulduktan sonra taş değirmenlerde ya da el değirmenlerde öğüterek toz kıvamına getiriyoruz ve son kullanıcıya kadar gidiyor.

“Getirisi çok yüksek olacak”

Özellikle belirtmek istediğim bir nokta var piyasadaki mevcut hazır saleplerin içerisinde yaklaşık olarak yüzde 0,01 ya da binde 1 ya da binde 2'lik bir salep oranı mevcut, kalanları ise nişastadan ibaret. Bu şartlarla Türkiye'deki mevcut salep üretimi salep ihtiyacını karşılamaktan çok çok uzaktadır. O yüzden çok uzun yıllar ekonomik getirisi çok yüksek olacak bir ürün diye düşünüyoruz."

Etiketler
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol