kapat ikonu

Kestane ihracatta rekor artışa ulaştı

Türk kestanesinde ihracat, ocak-kasım döneminde geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 80’lik artışla 10 bin tonu aştı.

  • Sektörel
  • 14 Aralık 2018 11:44
  • Son Güncelleme: 14 Aralık 2018 12:07
Kalitesi ve kendine has lezzeti sebebiyle ilgi odağı hâline gelen Türk kestanesinde ihracat, ocak-kasım döneminde geçen senenin aynı dönemine nazaran yüzde 80’lik artışla 10 bin tonun da üzerine çıktı.
 
Kestane üretiminde Türkiye’nin dünya ikincisi olduğu belirtilirken, bu sene itibarıyla yükselen rekolteyle beraber ihracatta miktar bazında yüzde 80’lik bir artış yakalandığı öğrenildi.
 
İHRACATTAN SAĞLANAN GELİR YÜZDE 55 ARTTI
 
Ege İhracatçı Birlikleri verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye geneli kestane ihracatının, ocak-kasım döneminde miktar bazında geçen senenin aynı dönemine kıyas yüzde 80’lik artışla 5 bin 971 tondan 10 bin 743 tona çıktığı kaydedildi. İhracattan sağlanan gelirin ise yüzde 55’lik artışla 37 milyon dolara ulaştığı vurgulandı.
 
AYDIN, TÜRKİYE'DE KESTANE ÜRETİMİNİN 3'TE 1'İNİ KENDİSİ SAĞLIYOR
 
35 ülkeye gönderilen kestane, 8 bin 630 tonla en fazla İtalya'ya ve bin tonla Lübnan'a ihraç edildi. Türkiye’de yıllık 60 bin ton rekoltesi bulunan kestanenin 20-25 bin tonluk kısmının Aydın'da üretildiği belirtildi. Bu rakamlarla birlikte Aydın, kestane üretiminin 3'te birini tek başına gerçekleştiriyor.
 
REKOLTE 25 BİN TONA ÇIKTI
 
Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan, kestane üretiminde Türkiye'de ilk sırada yer aldıklarını hatırlatarak, verimli bir hasat sezonu geçirdiklerini, geçen sene 22 bin ton olarak gerçekleşen rekoltenin bu yıl 25 bin tona çıktığını dile getirdi.
 
KESTANE HAM MADDE OLARAK İHRAÇ EDİLİYOR
 
Tarhan, üreticilerin topladıktan sonra dikenlerinden ayrılması için ‘’dökek’’ adı verilen kuyularda depoladığı kestaneleri işlenmek için fabrikalara gönderdiğini anlatarak, iyi bir hasat dönemi geçirildiğini yineledi. Hem yerli pazar hem de ihracatta önemli bir yere sahip olduklarını vurgulayan Tarhan, kestanenin ham madde olarak ihraç edildiğini ifade ederek, en fazla ihracat yapılan ülkenin 8 bin tonla İtalya olduğunu aktardı.
 
UNDAN BEBEK MAMASINA KADAR HER YERDE KULLANILIYOR
 
İtalya’nın gıda sanayisinde oldukça gelişmiş durumda olduğu bilgisini paylaşan Tarhan, kestanenin undan bebek mamasına kadar her yerde kullanıldığını, Türkiye'de ise genellikle taze tüketildiğini ya da gıda sanayisinde kullanıldığını söyleyerek, kolay soyulması ve depolamada uzun ömürlü olmasından ötürü yurt dışında çok fazla tercih edildiğini ileri sürdü.
 
KUR, İHRACATI ETKİLEDİ
 
İhracatın artmasına rağmen döviz kurunda yaşanan hareketlilik sebebiyle ihracat fiyatının kilogram başına ortalama 3,9 dolardan 1,9 dolara gerilediğini vurgulayan Tarhan, bundan dolayı döviz gelirinde bekledikleri artışın yakalanamadığını açıkladı.
arrow up
LogoEkonomi haberlerimizden anında haberdar olmak ister misiniz?SonraAbone Ol